Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Copiii exploataţi în Franţa, deportaţi pentru a fi exploataţi în altă parte | Miscarea celor ca noi!

luni, 26 aprilie 2010

Copiii exploataţi în Franţa, deportaţi pentru a fi exploataţi în altă parte

luni, 26 aprilie 2010
Copiii exploataţi în Franţa, deportaţi pentru a fi exploataţi în altă parte
Asociaţiile de protecţie a copilului din Franţa spun că statul nu face nimic pentru a-i ajuta pe tinerii români forţaţi să cerşească sau să se prostitueze. Deportându-i, nu face altceva decât să îi trimită să fie exploataţi în alte ţări

Mii de copii din România, majoritatea provenind din zone rurale sărace, ajung în Franţa sub promisiunea unor slujbe şi ajung fie să cerşească, fie să se prostitueze. AFP relatează poveştile lor, atrăgând totodată atenţia că politica statului francez referitoare la aceştia nu rezolvă problema. Copiii, odată prinşi, sunt trimişi înapoi în România, de unde aceştia sunt racolaţi din nou şi trimişi în altă parte.

Aneta, de 14 ani, le-a vorbit reporterilor de la AFP despre plecarea ei din România şi felul în care a ajuns să se prostitueze în periferia de nord a Parisului. "Într-o zi, un bărbat a venit la părinţii mei cu un vecin din sat şi a propus să îmi ofere un loc de muncă în Franţa, într-un restaurant", explică tânăra româncă. "Mie mi-a fost puţin teamă să plec singură cu el, dar părinţii mei au semnat rapid o autorizaţie de ieşire de pe teritoriu în faţa notarului, spunând că sunt încredinţată acestui bărbat. Ei mi-au explicat că suntem atât de săraci încât aşa este cel mai bine pentru viitorul meu".

Sosită în Franţa în urmă cu patru luni, Aneta se bucura să viziteze Parisul, dar, ca zeci de alţi copii români, ea a fost deziluzionată: "Bărbatul mi-a luat actele şi m-a bătut până am acceptat să merg să mă prostituez alături de alte trei fete".

Deportarea, alt drum spre exploatare

În prezent, Aneta spune că ar prefera să moară deoarece nu vrea nici să continue această viaţă de "violuri cotidiene", nici să se întoarcă în satul său, "dezonorată". Singura sa speranţă este să fie "protejată de justiţie şi să meargă la şcoală în Franţa". Un alt caz este cel al lui Loren, un tânăr român de etnie romă, în vârstă de 15 ani, care trăieşte pe străzi, în nordul Parisului. El este "controlat" de un "văr", care de asemenea a păcălit-o pe mama sa cu privire la natura călătoriei şi îl obligă să fure şi să cerşească. "Am fost deja în Spania şi Italia", explică el. "De fiecare dată când sunt arestat mă trimit în România şi acest văr mă expediază în altă ţară. Aş vrea să fug dar îmi este frică", spune Loren.

În 2009, asociaţia Hors-la-Rue a monitorizat 270 de noi emigranţi tineri români, dintre care aproximativ 100 erau exploataţi şi circa 40 se prostituau. "În regiunea pariziană, astăzi, ne confruntăm cu copii ai străzii la fel de umiliţi ca în Lumea a Treia", a declarat Edouard Donnelly, preşedintele acestei asociaţii, care a asistat 1.600 de copii români din 2002. "Minori foarte tineri, cu media de vârstă de 14 ani, se află în special în situaţia de a fi exploataţi sau de a se prostitua", spune Donnelly, adăugând că deportarea nu este o soluţie, ci un alt drum către exploatare.

"Aceşti adolescenţi, constrânşi să fure, să cerşească sau să se prostitueze de către reţele mai mult sau mai puţin organizate la nivelul Uniunii Europene, au nevoie înainte de toate de protecţie şi de un veritabil proiect de viaţă, trecând prin şcolarizare sau instruire", subliniază şi Alexandre Le Cleve, directorul Hors-la-Rue.

"Adesea însă ei sunt victime ale politicilor privind controlul imigraţiei". Astfel, "unii tineri, victime ale exploatării, au fost repatriaţi, în condiţiile în care autorităţile nu cunoşteau condiţiile de securitate şi de reintegrare care le sunt garantate" la revenire, adaugă el. Jean-Francois Martini du Gisti, o organizaţie de sprijinire a imigranţilor, afirmă de asemenea că Franţa repatriază la întâmplare anumiţi minori străini izolaţi, interceptaţi la frontiere, "fără a şti dacă sunt victime ale exploatării".

Această versiune este respinsă însă de Ministerul Imigraţiei, care susţine că "minorii care se prezintă la frontiere sunt întotdeauna luaţi în grijă de un administrator ad-hoc, pentru a-i reprezenta şi proteja".

sursa: gandul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu