Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Ministerul Educatiei ignora literatura romana | Miscarea celor ca noi!

joi, 13 mai 2010

Ministerul Educatiei ignora literatura romana

joi, 13 mai 2010
Ministerul Educatiei ignora literatura romana

Elevii de clasa a VIII-a au fost pusi sa comenteze, la examenul national, texte din revista Terra Magazin * Au fost uitati in schimb Eminescu, Creanga, Caragiale sau alti mari scriitori si poeti romani * “Este ceva jenant!”, ne-a declarat senatorul Corneliu Vadim Tudor * ”Subiectele au fost in conformitate cu programa”, arata Ministerul


Elevii de clasa a VIII - a au sustinut, la inceputul acestei luni prima proba din cadrul evaluarii nationale, la Limba si literatura romana. Surprinzator sau nu, clasicii romani au lipsit cu desavarsire din subiectul propus pentru examen. In schimb, elevii au fost pusi sa comenteze un articol din revista Terra Magazin, scris de un anume Alin Totorean. Textul cu pricina, cu titlul “In vacanta cu aparatul foto”, i-a scandalizat pe parintii elevilor examinati, care sustin ca subiectul nu avea nici o legatura cu literatura romana.
Ministerul Educatiei ignora literatura romana
Ministerul Educatiei transmite insa ca textul (foto stanga, clic pentru marire) a fost ales in conformitate cu programa si cu modelul evaluarilor internationale.

Foarte posibil sa aiba dreptate, daca stam sa ne amintim ca, in urma cu ceva timp, Andreea Esca aparea in manualul de istorie, conceput probabil tot dupa programa evocata de minister.

Interesant este si faptul ca revista Terra Magazin, din care s-a ales si unul din subiectele pentru evaluarea nationala, este omniprezenta in scolile romanesti.

Ba mai mult, elevii din scolile generale sunt chiar obligati de catre profesori sa-si achizitioneze aceste reviste, folosite pare-se pe post de manuale.

“Vom ajunge la o degradare sub orice limita a invatamantului”

“Si invatamantul, ca toate celelalte domenii sociale, a incaput pe mana golanilor, de 20 de ani”, este insa de parere senatorul si scriitorul Corneliu Vadim Tudor, care catalogheaza drept “jenant” subiectul propus pentru evaluarea nationala. Acesta il acuza de situatie in primul rand pe presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, Nicolae Manolescu, care i-ar fi promovat pe “facatorii” de manuale alternative, total nepotrivite pentru elevi. “Golanul numarul unu se numeste Nicolae Manolescu. El i-a instalat pe facatorii de manuale. Toata gasca asta de derbedei, care fac manuale si programe scolare este in subordinea ratoiului castrat, Nicolae Manolescu. Un critic de mana a treia, care a incercat sa-l imite pe George Calinescu si a facut rahatul praf, de nu va ramane absolut nimic in urma lui. Normal ca este un subiect jenant, sa dai asa ceva, cand Literatura Romana are clasici universali, nu numai Eminescu. Poti sa incepi cu Dimitrie Cantemir, o somitate extraordinara, membru al Academiei din Berlin. Pe urma, atatia oameni cu valoare exceptionala, chiar in secolul XX, Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, trei genii extraordinare, novatori fiecare in domeniul sau. Deci operele acestor oameni nu se dau, se da tehnica fotografica. Ce vor sa faca astia din elevii romani, pozari in parcul Cismigiu? Nu am ce sa comentez mai mult. Cu asemenea porcarie ajungem la o degradare sub orice limita a invatamantului si a culturii romanesti”, ne-a declarat Corneliu Vadim Tudor.

Se minimizeaza identitatea culturala romaneasca

"Nu suntem impotriva diversitatii, dar se sesizeaza o tendinta de minimalizare a identitatii culturale romanesti in conditiile in care nici macar examenul acesta nu promoveaza literatura romana", ne-a declarat si o profesoara de limba romana a unei scoli din Bucuresti. Pe de alta parte, contactat de Agentia de Investigatii Media, poetul Adrian Paunescu nu a dorit sa comenteze acest subiect. El s-a facut ca nu prea intelege despre ce ar fi vorba, chiar daca reporterul AIM i-a detaliat, cu lux de amanunte, ce presupune evaluarea nationala a elevilor de clasa a VIII – a la Limba si literature romana si ce subiect au fost pusi sa comenteze copiii. “Nu inteleg ce ma intrebati. Nu am cunostinta de subiectele de care imi spuneti. De unde sa stiu eu daca e bine sau nu? Nu pot sa-mi dau seama, fiind in necunostinta de cauza. Poate se urmarea vreun anumit lucru si din acest motiv s-a ales un astfel de text. Nu stiu si nu pot sa-mi dau cu parerea”, ne-a precizat Adrian Paunescu.

Bacalaureat din Raportul Tismaneanu

In urma cu doi ani, Ministerul Educatiei a scos aproape toti marii scriitori, poeti si critici literari din programa pentru examenul de bacalaureat la proba orala de limba si literatura romana. In schimb, absolventii claselor a XII-a trebuiau sa stie sa comenteze texte din Raportul Tismaneanu, Pactul National pentru Educatie, Ghidul cetateanului roman in UE, Raportul Centrului de Sociologie Urbana si Regionala sau o conferinta de presa a lui Jonathan Scheele. De asemenea, printre cei ce s-au regasit pe subiectele pentru bacalaureat se numara Mircea Cartarescu, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, dar si un anume Dorin Enciu cu un articol din ziarul Gandul. Nimeni nu a pus nici un moment la indoiala valoarea acestora, insa prezenta lor nu scuza cu nimic si nu putea justifica lipsa unor mari personalitati ale culturii romane. Examenul a fost contestat vehement de mai multi profesori, care au criticat subiectele ca fiind extrem de dificile. In plus, variantele la probele orale, nici macar nu contineau literatura, fiind elaborate pe ascuns. Dascalii au reclamat la vremea respectiva ca elevii sunt obligati sa faca diferite compuneri pe texte fara valoare. "Manualele scolare trebuie sa cuprinda atat marii clasici, cat si scriitorii contemporani, dar sa existe un echilibru. Pactul pentru Educatie semnat de Basescu nu are ce cauta in programa pentru bacalaureat. Am sustinut intotdeauna ca politica nu are ce cauta in scoli si toata aceasta schimbare nu este normala", declara in urma cu doi ani deputatul PSD Anghel Stanciu, membru in Comisia de invatamant.

"Atac la fiinta nationala! O desconsiderare a scriitorimii. Cultura nationala este axata pe literatura romana, iar literatura, pe clasicii ei. Invatam literatura ca sa stim sa vorbim, sa conversam, sa ne exprimam, indiferent de meseria pe care o vom aborda. In plus, mi se pare corect ca un copil care a Invatat in scoala despre Slavici sa aiba posibilitatea sa vorbeasca despre Slavici la examen, si nu despre ... Dorin Enciu. Cei care au facut subiectele s-au descalificat intelectual", aprecia si redactorul sef al revistei "Convorbiri literare", Cassian Maria Spiridon.

Andrei Ghiciusca
sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu