duminică, 21 februarie 2010
Adolescenţă cu droguri în buzunar
Publicat de championsurl la 17:35 duminică, 21 februarie 2010Cu toate că "magazinele de vise" au intrat în ilegalitate, mulţi tineri au avut destul timp să devină fani înrăiţi ai plantelor etnobotanice. Aceştia nu sunt de acord cu închiderea magazinelor, calificând-o drept "o prostie". Atât consumatorii, cât şi poliţiştii se aşteaptă ca drogurile până acum legale să se comercializeze la negru, spre bucuria primilor.
Specii de salvie. Specii de mitragină. Ciuperci halucinogene. Ketamină. "Sare de baie" sau mefedronă. LSA. Derivaţi de piperazină. Împreună sunt cunoscute sub numele de plante etnobotanice şi s-au comercializat legal, sub formă de ţigări, comprimate, pulberi, fragmente vegetale ambalate în plicuri, sub diverse denumiri, cu preţuri variind în funcţie de gramaj, de la 50 la 120 de lei. Se puteau cumpăra foarte uşor de la cele cinci "magazine de vise" din Brăila. Asta până luni, 15 februarie, când a intrat în vigoare ordonanţa privind interzicerea comercializării plantelor etnobotanice. Totuşi, până acum, plantele etnobotanice au avut timp să-şi facă o mulţime de consumatori - ba chiar adepţi - printre brăileni, în special cei tineri. Majoritatea sunt destul de nemulţumiţi de decizia Guvernului, dar sunt convinşi că vor avea "sursele lor".
"Merg să pescuiesc şi banii scoşi din vânzarea peştelui îi dau pe «Spice»"
Printre tinerii brăileni sunt puţini care să nu fi încercat niciodată să fumeze de la spice-shopuri. Mai ales că într-un oraş mic cum e Brăila au fost deschise cinci astfel de magazine, plantele etnobotanice fiind practic la îndemâna tuturor. În general, tinerii obişnuiesc să fumeze în grup, cu mai mulţi prieteni, în special din curiozitate, "ca să vadă cum e", dar şi pentru că "e la modă". "Am ajuns să fumez prin intermediul prietenilor. Ştiţi şi voi, pentru că e mişto, e la modă, nu se întâmplă nimic pentru prima dată. Evident, stând într-un grup de fumători am fost curios. Mai ales că mă uimeau diferitele poveşti pe care mi le ziceau amicii mei despre ce ţi se întâmplă dacă fumezi spice. După ce am încercat, mi-a plăcut senzaţia, era una de bine, de fericire, aşa că am continuat să fumez cât mai mult. Era mai greu cu banii, dar făceam rost. Îi strângeam sau mergeam să pescuiesc şi după aia vindeam peştele. Toţi banii scoşi mergeau la magazinele de vise. Când fumam simţeam de parcă ceva îmi gâdila simţurile şi râdeam în exces, fără vreun motiv. Cred că am fost destul de norocos, pentru că n-am vomitat şi nici n-am înţepenit cum au păţit alţi prieteni de-ai mei", îşi descrie Eugen (18 ani), experienţa cu plantele etnobotanice.
Nici banii nu au constituit vreo problemă pentru procurarea drogurilor. Cei mai mulţi tineri fac rost chiar de la părinţi, spunându-le că-i folosesc în alte scopuri. "Este foarte uşor să faci rost de bani în ziua de azi. Tipii cu care am fumat eu prima dată, luaseră bani de la părinţi sub pretextul că e sâmbătă seara şi mergem într-o cafenea. Înainte să fumez am fost entuziasmată, dar şi speriată, pentru că nu mai făcusem asta până atunci. După ce am tras vreo trei fumuri m-am simţit ameţită, dar era o senzaţie plăcută. Oricum, cred că depinde de la persoană la persoană. Eu una râdeam continuu, fără să ştiu de ce, dar un alt tip era speriat de moarte şi nu ştiam ce să-i facem ca să-şi revină. Ţin minte că i-am comandat un fresh de portocale şi o prăjitură pentru că aşa auzisem noi de la cei experimentaţi. Dar n-am întâlnit pe nimeni care să se simtă mai rău de atât", povesteşte Ana (15 ani).
"Mă luase ameţeala şi simţeam că-mi explodează voma în gât"
Nu toţi au fost atât de norocoşi după ce au fumat spice, încât să scape doar cu stări de fericire şi cu râsete ieşite din comun. Alţi tineri au vomat, au făcut atacuri de panică sau chiar au ajuns la spital. "La început n-am simţit nimic, poate în afară de faptul că fumam o ţigară mai tare decât cele normale. Dar, apoi, mi s-au mărit pupilele şi am avut o durere insuportabilă de cap. Mă luase ameţeala şi îmi simţeam voma în gât, gata să explodeze în orice moment. Aveam un nod imens în gât şi simţeam că-mi vine să vomit, dar nu pot. Aveam gura foarte uscată şi îmi era foarte sete, cu toate că beam apă continuu. A fost bine că am reuşit să vomit, daca n-aş fi făcut-o aş fi ajuns într-o stare mult mai rea. Cu toate astea, senzaţia de greaţă a rămas, pentru că filtrul are un gust puternic de ciocolată şi mirosul persistă foarte tare în locul în care te afli. Cam astea sunt senzaţiile pe care le-am simţit când am fumat prima dată de la spice. Cu timpul, dacă am început să fumez mai mult, au apărut «tripurile» precum paranoia. Uneori am impresia că totul în jurul meu capătă o aură ciudată. Văd lucrurile mărite sau micşorate, am impresia că se apropie de mine sau îmi apar tot felul de obiecte sau fiinţe, care nici măcar nu se află prin jur. Uneori râd în exces sau afirm lucruri pe care le-am gândit, dar n-am avut niciodată curaj să le spun. De aceea, a devenit foarte palpitant şi chiar amuzant, dar nu ştiu dacă aş avea curajul să spun că am ajuns la dependenţă. Strâng bani, mă împrumut, găsesc orice cale de a obţine bani ca să-mi cumpăr de la spice", descrie Diana, de numai 16 ani, efectele pe care drogurile le au asupra ei. Nici Nicoleta, tot de 16 ani, n-a scăpat foarte uşor după ce a fost clientă a "magazinelor de vise": "Am aflat de spice-uri de la prieteni. Majoritatea pun bani să cumpere, iar un joint îl fumează cam 5-6 persoane. Sincer, niciodată nu mi-am cumpărat, dar am avut ocazia să trag de la alţii. De obicei, când trăgeam luam cam 4-5 fumuri. Mai mult nu era nevoie. Aşteptam câteva minute după care îşi făcea efectul. Îmi bătea inima tare, nu-mi puteam controla gesturile, nu eram stăpână pe corpul meu, ca şi cum cineva m-ar fi ghidat, ca la teatru. După alte câteva minute trecea starea aia şi începea alta, halucinantă, vedeam tot felul de lucruri. Un prieten, de exemplu, s-a simţit atât de rău încât a ajuns la spital. Începuse să se tăvălească prin cameră şi avea o voce de posedat. I se făcuse foarte, foarte rău. Ne-a speriat pe toţi, dar n-am mai fumat de atunci."
Spice la 13 ani
Plantele etnobotanice şi-au găsit "fani" şi în rândul persoanelor foarte tinere. Mihai are 13 ani şi a început să fumeze de la spice pentru că e la modă şi preţurile erau foarte accesibile. "Îmi doream să încerc ceva mai tare, din pură curiozitate deoarece am auzit de la alţii că e «mişto să fii fumat» şi pe deasupra «e la modă». În plus, preţurile sunt foarte avantajoase, de la 10-15 lei la sute de lei în funcţie de tărie şi calitate. Am ajuns să consum spice-uri cam oricând, dar mai ales în weekend-uri, având în vedere că banii de buzunar sunt minim 10 lei. După ce am fumat m-am simţit ameţit, uneori am avut vedenii sau am râs fără motiv. Cel mai ciudat lucru pe care l-am văzut a fost acela că cineva care fumase înţepenise la propriu, nu s-a putut mişca preţ de câteva ore, după care, treptat, şi-a revenit. M-a cam speriat asta şi de atunci am încercat să fumez mai puţin, să nu exagerez". Un alt tânăr de 13 ani, Alex, a fost destul de afectat de plantele etnobotanice, pe care, acum, le consideră toxice. "Trebuie să recunosc că produsele de la spice-shop creează o stare bună, dar pentru puţin timp. Prima dată am consumat în vară. Nu am fost un consumator înrăit şi am luat destul de rar, cam o dată pe lună. Acum nu mai iau deloc pentru că multe dintre ele îmi dădeau dureri de cap şi stări de vomă. Din câte am aflat conţin un fel de substanţe toxice, pe care, dacă le consumi în cantităţi industriale, poţi muri", declară acesta.
"Tipii din Guvern sunt nişte nenorociţi"
În general, tinerii clienţi ai magazinelor de vise sunt foarte nemulţumiţi de noua lege prin care se interzice comercializarea şi consumul drogurilor până nu de mult legale. "Închiderea magazinelor de vise mi se pare cea mai mare prostie din lume. Tipii din Guvern sunt nişte nenorociţi. Oricum, sunt sigur că vor fi spice-shopuri pe ascuns, chiar dacă le închid din punct de vedere legal", declară revoltat Eugen. Aceeaşi impresie optimistă este împărtăşită şi de alţi tineri consumatori. "Vom face rost de ierburi prin intermediul altor surse. E cam dezamăgitor că se închid magazinele spice, dar nu disper, pentru că sunt sigură că se vor găsi în continuare, chiar dacă ilegal", declară Diana.
Părerile, însă, sunt împărţite. Alţi tineri consideră că e o idee bună să se închidă magazinele, după ce au fost tineri care au murit sau au ajuns în stare gravă la spital, în urma consumului. "Eu am fumat când au apărut prima dată magazinele spice. Dar, poate, atunci erau mai slabe decât acum, pentru că n-a avut niciun efect. Am fumat cu mai mulţi prieteni şi nici unul nu a păţit nimic. Lucrurile mi se par diferite acum, cu tot ce-am auzit, legat de aşa numita «sare de baie» şi de oameni care au murit. În condiţiile astea era absolut normal să închidă magazinele", crede Adrian, în vârstă de 19 ani. Cu toate astea, unii sunt de părere că legalizarea marijuanei ar fi cea mai bună soluţie, întrucât este naturală şi mai puţin periculoasă decât plantele etnobotanice. "În opinia mea, decizia de închidere a magazinelor spice este una foarte bună, pentru că plantele alea conţin totul felul de chestii periculoase. Măcar să legalizeze ceva mai puţin toxic, cum ar fi marijuana", spune George.
Deşi magazinele de vise doar ce au fost închise, prin intermediul lor s-a realizat o adevărată reţea care va funcţiona de acum încolo ilegal. Tinerii sunt încrezători, că vor putea obţine în continuare drogurile, care le oferă "o stare de bine". De aceeaşi părere sunt şi poliţiştii, care se aşteaptă ca substanţele vândute legal, până la începutul acestei săptămâni, în "magazinele de vise" să invadeze piaţa neagră a stupefiantelor la preţuri duble, dar să fie mult mai accesibile consumatorilor decât clasicele stupefiante ilegale, ca heroina, cocaina sau ecstasy.CASETA
Tinerii trebuie să ştie că riscă închisoarea
* cumpărarea sau deţinerea acestor substanţe se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 20 de ani
Ordonanţa de urgenţă care interzice 36 de noi plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive a fost publicată, luni, în Monitorul Oficial. Interdicţiile prevăzute în OUG au intrat în vigoare la data publicării, iar pedepsele prevăzute pleacă de la trei ani de închisoare şi ajung la 20 de ani, în cazul mefedronei şi al derivaţilor de piperazină.
Potrivit noului act normativ, pe listele existente în Legea 143/2000 au fost introduse 36 de noi plante şi substanţe a căror cultivare, producere, fabricare, experimentare, extragere, preparare, transformare, oferire, punere în vânzare, distribuire, livrare cu orice titlu, trimitere, transport, procurare, cumpărare, deţinere fără drept se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani, respectiv de la 10 la 20 de ani pentru droguri de mare risc. Mai trebuie adăugat că poliţiştii, procurorii şi judecătorii sunt intransigenţi când este vorba chiar şi de câteva grame de droguri, cei prinşi consumând sau oferind altora asemenea produse, fiind arestaţi fără şanse de eliberare până la pronunţarea unui verdict. Deci, nu-i de joacă!
sursa: obiectivbr
Etichete: Adolescenţă cu droguri în buzunar
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu