Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Un elev de 17 ani ne intreaba: "De ce inainte era mai bine?" | Miscarea celor ca noi!

joi, 18 martie 2010

Un elev de 17 ani ne intreaba: "De ce inainte era mai bine?"

joi, 18 martie 2010

Am primit pe adresa redactiei o intrebare foarte interesanta de la Radu Constantinescu, elev in clasa a XI-a a liceului Cantemir Voda din Bucuresti. Acesta, in putine randuri, ne intreaba: "Am auzit tot timpul in jurul meu de la persoane mai in varsta care au apucat comunismul si care acum considera ca traiesc greu in capitalism ca INAINTE ERA MAI BINE. Din pacate nu mai am bunici, nu mai am nici tata, de pe urma unui accident de masina, iar mama mea m-a lamurit foarte vag in aceasta privinta. La scoala suntem invatati ca in capitalism si in democratie e mai bine. Eu si mama mea traim foarte greu, de la o zi la alta, ea face o munca necalificata. Tot afland din jur ca inainte era mai bine, am incercat sa ma lamuresc de ce, am cautat si pe Internet si am tot gasit aceasta referire dar fara explicatii. De ce a avut loc o revolutie daca inainte era mai bine? Am dat de site-ul dvs. am citit despre Ceausescu, despre Iliescu. Poate ma lamuriti dvs. despre aceasta treaba. Va multumesc."

Initial, am fost tentati sa dam noi un raspuns la intrebarea elevului, dupa ce am trecut peste uimirea ca un reprezentant al tinerei generatii se intereseaza despre comunism. Apoi ne-a venit ideea sa lansam o dezbatere pe aceasta tema printre cititorii nostri pe care ii rugam sa raspunda la intrebarea mai tanarului nostru vizitator. Ca atare, aveti cuvantul:

7 comentarii:

Adi spunea...

Era mai bine! DE CE? Pentru ca toti eram mai tineri! Ceausescu a imprumutat 10 miliarde de dolari si a infometat poporul multi ani, ne-a tinut in mizerie, intuneric, frig si multe altele...Din ce a facut cu banii aia s-au construit tot felul de fabrici, uzine, hidrocentrale, etc, care s-au tot vandut de 20 ani incoace s-au dat tunuri si am trait care cum am putut. Cu multele miliarde de euro imprumutate acum ce s-a facut? Atunci au platit parintii nostri, am platit noi cu sanatatea noastra de copii. Ne feream de securitate si ne dadeam bine pe langa vanzatorul de alimentara ca sa luam un kil de carne sau lapte. Dar aveam un tel comun sa scapam de Ceausescu si comunism. Pe cand acum ne gandim, cand dracu se vor plati datoriile facute si de ce s-au facut. Exemplu: Daca traia impuscatu' erau gata din 90-91 linia de metrou spre Laromet si poate si toate grupurile de la Cernavoda si am fi avut curent ieftin pentru baietii destepti. Parintii ziceau ca au fost o generatie de sacrificiu pentru ca noi sa traim mai bine. Acum cred ca nu noi, ci copiii nostri sunt o generatie de sacrificiu ca trebuie sa plateasca datoriile facute. Asta in cazul in care nu pleaca la altii. Concluzii: 1.Sa fugiiiim, sa nu fim pesimisti! 2 Atunci ERA MAI BINE, ERAM MAI TINERI SI ERAM MAI OPTIMISTI!

Nicolae spunea...

Am trait rau si greu: foame (dar n-am auzit sa fi murit cineva din aceasta cauza), frig (dar parca nu ca acum), salarii mici, persecutii etc. Dar ceea ce s-a construit atunci (zeci de mii de blocuri, fabrici prin toate cotloanele,chiar si drumuri s.a.)au fost vandute dupa '90, pe bani putini,si din ei am putut sa traim, ca ceva nou NU S-A FACUT. Acum blestemam trecutul, dar din acest trecut am tot trait 20 de ani, si mai traim vreo 2-3, cat o da Dumnezeu. Dar DUPA, DUPA ce s-a facut , in afara de imbogatirea jnapanilor care acum se uita cu scarba la noi? Nu va spune nimic un Tariceanu, un Catarama, un Videanu, un Hrebenciuc, un Becali, un Popoviciu si inca cateva mii de banditi pricopsiti peste noapte? Care ne-au bagat - efectiv - mana in buzunare si au jefuit ce era al NOSTRU! Cine-i atinge? NIMENI decat cu cate-un mandat de deputat in loc de mandat de arestare.NICI-UN POLITICIAN ORI CONDUCATOR DE AZI NU MERITA SA TRAIASCA! Aveti argumente sa ma contraziceti?

Alexandru Stan spunea...

Eu inca nu sunt pensionar, dar pot spune ca inainte era ceva ma bine. Acum mor de foamae,abia am bani sa-mi iau cate ceva de mancare,manac covrigi.Pe vremuri aveam unde sa muncesc pana la pensie,aveam o leafa asigurata.Azi as avea caldura dar nu am bani s-o plateasc.Si stau in frig total.Inainte aveam caldura de 17-18 grade in apartament.Statul ne repartiza case pe care azi nu poti sa le cumperi.Din multe puncte de vedere situatia era intr-un fel ca acum, dar era mai bine ca aveai banii asigurati iar cu banii aia mai puteai sa cumperi ceva "la negru", la bisnita,nu mureai de foame.Azi poti sa cumperit tot ce vrei dar nu ai servici nu ai bani nu ai casa.asta e capitalismul asta infect si cu democratia asta de tinichea pe care si eu la vremea mea am crezut ca am cucerit-o cu sange la revolutie.Eo bataie de joc.Pentru mine cel putin,ddesi n-am legaturi cu nomenclatura,inainte era mai bine.

Gellu spunea...

Pai sa-ti dau un exemplu,cand eram de varsta ta ma trezea tata la 5 dimineata sa ma duc sa-i iau locul la coada la zahara la alimentara ca sa mai prinda si el o ora jumate de somn.Eu invatam dupa amiaza si venea mama intr-o pauza de la munca, nu stiu cum o lua sa ma schimbe pe mine care plecam la scoala.Daca apucam vreunul cumparam. Asta se putea intampla si doua zile la rand.Dar puteam sa ajungem cu coada in fata si sa se termine zaharul, uleiul,branza sau carnea.Pensionarii stateau la coaza tot timplul pentru ca nu faceau altceva.de aiai ei spun ca inainte era mai bine

Leo spunea...

Draga Radu si eu sunt uimit ca un tanar din generatia ta mai e preocupat de aceasta chestiune, nu credeam sa mai fie cineva interesat. Nu te lua de la ce iti spun cei din jur, acestia sunt nostalgici,ei cred ca traiau mai bine ca aveau niste bani asigurati dar nu puteau cumpara nimic cu ei dupa cum ti-au spus si ceilalti comentatori dinaintea mea era frig era securitate era rau de tot.In asa zisa democratie de azi, asa cum e ea cu toata criza asta, oricat de rau ar fi oricum e mult mai bine ca inainte.Chiar si faptul ca eu pot sa-ti raspund acum e un lucru bun.Nu te lua dupa nostalgicii comunismului, in general pensionari care e adevarat o duc din ce in ce mai rau, dar ei inainte nici macar medicamante anu aveau, aveau bani dan nu le puteau cumpara

Fruntas pe ramura spunea...

Stai linistit, tinere, nu era nici o sfaraiala. Nu aveai ce manca decat daca erai ruda cu macelarul, nu aveai ce bea decat daca stiai pe cineva la ICRA, butelie la aragaz daca stateai o zi in frig la coada, carti daca aveai pile la librarie, program TV daca aveai lighean de sarbi si lista continua la nesfarsit

Fruntas pe ramura spunea...
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

Trimiteți un comentariu