Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Elevii isi bat profesorii din ce in ce mai des | Miscarea celor ca noi!

joi, 4 martie 2010

Elevii isi bat profesorii din ce in ce mai des

joi, 4 martie 2010
vezi si cele doua filmulete de la finalul articolului
intra pe forum si poti sa-ti spui parerea si tu!

Internetul e plin de filme cu dascali agresati

Ministerul Educatiei ar fi demarat un proiect prin care fenomenul sa fie oprit, dar rezultatele nu exista * Cristian Topescu crede ca violenta din scoli oglindeste societatea * Fostul ministru Adomnitei considera ca sunt cazuri irelevante * Psihiatrul Florin Tudose: „Cazurile astea nu trebuie tolerate”

Salile de clasa s-au transformat in ultimii ani in adevarate ringuri de box, unde au loc batai, nu neaparat intre copii, ci intre profesori si elevi. Tot mai multi dascali sunt agresati de cei carora le predau. Unii sunt loviti fara jena. Altii scapa mai "ieftin" doar cu cateva injuraturi. Grav este ca multi dintre profesorii umiliti aleg sa nu reclame incidentele, de frica sau pentru ca sunt constienti ca nimic nu se va intampla, iar agresiunile de acest gen vor continua.

Internetul este plin de filmulete de-a dreptul socante. Inregistrari cu profesori batuti, injurati, scuipati sau batjocoriti de elevi care sunt prea putin interesati de scoala. De ani de zile, posturile de televiziune si ziarele prezinta asemenea filme, iar, pana in prezent, nici Ministerul Educatiei, nici Inspectoratele Judetene Scolare nu au luat nici o masura concreta pentru a stopa fenomenul. Fapt ce creeaza impresia ca incidentele de acest gen fac parte deja din normalitate. Ultimul film care prezinta umilinta la care este supus un dascal a fost publicat, miercuri, de Pro TV. O profesoara a fost filmata in timp ce era lovita in cap cu un caiet de catre o eleva. Intr-o clasa aproape goala, o adolescenta de aproximativ 14 ani se "joaca", pentru inceput, cu un coleg de-al ei, pe care il loveste in gluma. "Victima" paraseste sala de clasa, insa eleva nu se opreste aici. Aceasta ia un caiet, se apropie de profesoara intoarsa cu fata spre tabla, pe care o loveste cu in cap. "Ce te uiti, ma, asa?", o intreaba apoi eleva. Nu se potoleste nici cand este amenintata cu "nota 4 la purtare". "Deci, nu ma intereseaza", spune aceasta. In cele din urma, profesoara deschide catalogul, dupa ce il recupereaza de la aceeasi eleva, si decide sa o sanctioneze. Fara efect insa. Adolescenta isi continua "spectacolul", in rasetele celorlati colegi aflati in clasa, putini la numar e drept. Ea danseaza, canta manele si isi reia joaca cu prima "victima" care, intre timp, se intorsese in sala de clasa. Pentru ca show-ul sa fie complet, eleva se plimba mandra printre banci cu o tigara intre degete.

Amenintari sau invitatii la sex oral

Imaginile de acest gen abunda, asa cum spuneam, pe Internet. O simpla cautare pe Google sau Youtube este de ajuns. Un filmulet intitulat "Andrei si profa de chimie" a devenit deja celebru. Acesta prezinta un elev care, extrem de nervos, isi ameninta profesoara. Nemultumit ca ar fi fost lovit de profesoara, el da cu pumnul in tabla si il avertizeaza pe dascal ca data viitoare "ii scoate dintii din gura". Un alt filmulet ne arata o profesoara care se afla in mijlocul unor elevi ce par a fi de scoala generala, dar care sunt aproape toti cu tigarile in mana. Unul dintre ei se sprijina de profesoara, iar altul ii cere ajutorul pentru a se urca pe banca. Nu lipsesc nici semnele obscene pe care un elev i le arata profesoarei, in timp ce aceasta este intrebata: "Cum facem si noi? Cand imi faceti si mie o m..e, doamna profesoara?". Fara indoiala, in cazul de fata, atitudinea dascalului este inexplicabila. Profesoara se lasa umilita si batjocorita. Mai mult, ea rade si se amuza la asa-zisele glume ale tinerilor. Nu are reactie nici macar atunci cand este invitata la o partida de sex oral.

Intr-un alt caz, un elev, cam de aceeasi varsta cu cei mentionati mai sus, face scheme de karate in fata unei profesoare. Incurajat de colegi care il indeamna sa ii dea "un croseu", acesta ii arata lovituri identice cu cele din filmele cu Bruce Lee. In final, acesta o loveste usor pe profesoara peste fund.

Ministerul are un proiect

Exemplele de acest gen pot continua la nesfarsit, dar ne oprim aici. Este cat se poate de evident ca avem de-a face cu un fenomen care ia amploare pe zi ce trece. Reprezentantii Ministerului Educatiei sustin ca exista deja un proiect pentru stoparea violentei in scoli. "Noi avem un proiect pe fonduri structurale pentru eliminarea violentei in scoli. Rezultatele palpabile inca nu se vad deocamdata. Speram sa avem primele statistici peste cateva luni. Sunt prevazute masuri pentru toate cazurile. Atunci cand profesorul este cel care bate un copil, se face o ancheta si se aplica sanctiuni. Daca se bat copiii intre ei, se procedeaza la fel. Pot fi sanctionati si profesorii sau invatatorii daca se stabileste ca acestia au lasat copiii nesupravegheati. Daca un elev agreseaza un profesor se scade nota la purtare si se poate lua decizia de exmatriculare. Exista insa o problema atunci cand elevii se afla in etapa invatamantului obligatoriu, caci regulamentul ne interzice sa ii exmatriculam. In cazuri de acest gen, se intervine cu consilierul scolii, cu psihologul si se ia legatura cu parintii. Uneori, atunci cand este vorba despre elevi mai mari, poate fi sesizata chiar si politia. Oricum, de obicei, elevii de la seral sunt cei implicati in astfel de incidente in care profesorii sunt agresati", ne-a declarat Melania Vergu, consiliera ministrului Daniel Funeriu.

Adomnitei este linistit

Am stat de vorba si cu un fost ministru al Educatiei. Cristian Adomnitei sustine ca asemenea incidente nu sunt relevante pentru scoala romaneasca si ca reprezinta niste exceptii. "Eu nu am vazut filmele despre care vorbiti. Pentru acest tip de incidente sunt insa regulamente clare. Sanctiuni clare. Cea mai grava este exmatricularea. Este si cea mai buna sanctiune. Problema este insa ce facem cu cei care sunt in etapa de invatamant obligatroriu, daca ii exmatriculam. Elevii trebuie sa inteleaga ca ei nu au alta ocupatie decat aceea de a invata", ne-a spus Adomnitei. In opinia acestuia, cazurile in care profesorii sunt umiliti de elevi sunt foarte putine si nu sunt relevante. "Sa fim seriosi. Sunt cateva exceptii. Aceste incidente nu sunt relevante pentru scoala romaneasca", a precizat fostul ministru. Altfel, pentru a avea o imagine mai buna asupra fenomenului, Agentia de Investigatii Media il invita pe Cristian Adomnitei sa urmareasca filmele pe care le postam astazi. De asemenea, ii sugeram fostului ministru sa caute pe Internet alte inregistrari de acest gen. Cu siguranta le va gasi cu usurinta.

Cristian Topescu: Violenta in scoli reflecta violenta din societate

Liberalul Cristian Topescu, membru al Comisiei pentru invatamant, stiinta, tineret si sport din Senat, sustine ca totul tine de educatie. "Violenta in scoli este reflectarea violentei din intreaga societate. Cand eram noi elevi, tin minte ca inlemneam cand trecea dirigintele pe hol. Acum uitati ce se intampla. Nu stiu ce poate face ministerul, indiferent de cine l-ar conduce, pentru a stopa acest fenomen. Totul tine de educatie. In viata sunt trei etape importante: familia, scoala si anturajul. Acesta din urma poate strica tot ce s-a construit in primele doua etape", ne-a declarat Cristian Topescu.

Toleranta zero

Psihiatrul Florin Tudose considera ca elevii care agreseaza profesorii au tulburari de comportament si ca acestia nu trebuie tratati cu toleranta. "Daca o persoana face astfel de lucruri inseamna ca sufera de tulburari de comportament. Iar acestea sunt frecvent intalnite la tinerii adolescenti, nu de acum, ci dintotdeauna. Aceste tulburari de comportament tin in unele cazuri de carentele educationale, iar in alte situatii prevestesc chiar boli psihice. Cei care fac asa ceva trebuie evaluati psihologic si chiar medical. De asemenea, astfel de persoane nu trebuie tratate cu toleranta. Nu exista asa ceva. Scoala sa ia masuri ca elevii sa faca astfel de gesturi unde vor ei, dar nu in unitatile de invatamant. Sa se duca in baruri, pe strada sau pe unde mai umbla ei. Nu scoala trebuie sa le faca educatie acestor tineri. Si nici nu se poate afirma ca astfel de gesturi trebuie intelese. Nu trebuie inteleasa deloc o astfel de persoana si nici tratata cu toleranta", ne-a declarat psihiatrul Florin Tudose.

George Tarata, sursa: Agentia de investigatii media







0 comentarii:

Trimiteți un comentariu