Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Ne mor copiii de cancer | Miscarea celor ca noi!

duminică, 28 martie 2010

Ne mor copiii de cancer

duminică, 28 martie 2010

O realitate cutremuratoare

Romania are cea mai mare rata a mortalitatii * Daca, in tarile dezvoltate, 80% au sanse sa supravietuiasca, la noi acest procent se situeaza intre 30 si 60% * In prezent nu exista o statistica exacta, dar in mod cert peste 10.000 de copii sunt internati cu aceasta boala * Tratamentul este ingreunat din lipsa medicamentelor

O statistica realizata de Comisia Europene arata ca, an de an, peste trei milioane de persoane sunt diagnosticate cu cancer. Romania continua sa ocupe un loc fruntas in ceea ce priveste aceasta problema, numarul bolnavilor de cancer crescand intr-un mod alarmant. Peste 500.000 de oameni sufera in prezent de aceasta boala. Grav este ca din ce in ce mai multi copii din Romania sunt diagnosticati cu teribila maladie, iar sansele de supravietuire ale acestora sunt printre cele mai mici din Europa.

In intreaga lume, anual, 200.000 de copii sunt diagnosticati cu cancer, iar 250 mor in fiecare zi tocmai din aceasta cauza. In prezent, in Romania nu exista o statistica foarte exacta referitoare la numarul copiilor bolnavi de cancer. Potrivit ultimelor date de la Centrul National de Calcul si Statistica Sanitara (CNCSS), in momentul de fata, aproximativ 10.000 de copii sunt internati in institutii de specialitate. Cu toate acestea, numarul celor care au fost diagnosticati cu cancer este mult mare, an de an fiind depistate circa 500 de noi cazuri. De asemenea, conform statisticilor, cancerul reprezinta cea de-a doua cauza de deces la copiii cu varste intre patru si 15 ani, iar cele mai intalnite forme ale acestei boli sunt leucemiile si limfoamele, tumorile cerebrale, tumorile rinichiului, neuroblastoamele si retinoblastoamele.

Cele mai mici sanse de supravietuire

Si mai grav este ca pasii facuti de tara noastra in tratarea copiilor bolnavi de cancer sunt extrem de mici. Romania ocupa unul dintre ultimele locuri in ceea ce priveste posibilitatile de diagnostic si tratament. Potrivit informatiilor existente in momentul de fata, in tarile dezvoltate ale lumii rata de supravieturile se situeaza in jurul a 80%. In Romania, aceasta este insa mult mai mica. Mai exact, intre 30% si 60%. Medicii sustin ca diferenta dintre Romania si tarile dezvoltate este atat de mare intrucat diagnosticarea se realizeaza in stadii avansate ale bolii, astfel ca tratamentul nu mai poate avea efectele scontate. Totodata, o alta cauza este reprezentata de lipsa personalului medical specializat in oncologie pediatrica.

Medicamentele nu se gasesc

Presedintele Asociatiei PAVEL, organizatie care are drept scop imbunatatirea vietii tinerilor bolnavi de cancer, sustine ca una dintre cele mai mari probleme este lipsa medicamentatiei necesare. "Mai multe medicamente care intra in protocolul de tratament pentru copiii cu cancer nu se mai gasesc in tara. Ele existau odata pe piata, insa acum nu se mai gasesc. Parintii cumpara aceste medicamente din alte tari ale Uniunii Europene, la preturi foarte mari. Le putem gasi pe pietele din Ungaria, Austria sau alte tari din Europa.
Fara ele copiii nu pot fi tratati corect, iar astfel, sansa lor de supravietuire scade dramatic. Cele mai multe cazuri sunt sociale, astfel incat tratamentul copiilor bolnavi de cancer este aproape imposibil de realizat. Culmea este ca aceste medicamente nu sunt foarte scumpe. Tocmai de aceea, nu reprezinta un interes comercial pentru distribuitori. Ei nu considera livrarea unor asemenea medicamente o afacere", declara Olga Cridland, presedinte Asociatia PAVEL. (M.N.)

sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu