miercuri, 3 martie 2010
Moartea vegheaza din lanul de porumb
Publicat de championsurl la 22:31 miercuri, 3 martie 2010Nicio masa fara otrava
Impotriva masurilor UE, in Romania mari suprafete sunt cultivate cu porumb modificat genetic * Acesta distruge rinichii, ficatul si inima * In timp, produce cancer * Deputatul Lucia Varga acuza ministerele Mediului si Agriculturii ca musamalizeaza afacerea * Profesorul Mencinicopschi afirma ca alimentele contra naturii sunt un risc
Tot mai multe state din Uniunea Europeana au interzis sau iau in calcul interzicerea cultivarii suprafetelor agricole cu organisme modificate genetic. Tari precum Franta, Austria, Grecia sau Germania au luat deja o asemenea decizie in ceea ce priveste porumbul modificat genetic, dupa ce mai multe studii au dezvaluit riscurile pe care acesta le prezinta, inclusiv cel al cancerului. In ceea ce priveste Romania, lucrurile sunt total diferite. Suprafatele cultivate cu porumb modificat genetic cresc de la an la an, intr-un ritm uluitor.
In momentul de fata, in Romania, peste 7.000 de hectare sunt cultivate cu porumb modificat genetic (MON810). Asta, in conditiile in care, in 2007, doar 350 de hectare se aflau intr-o asemenea situatie. Grav este ca, in prezent, din cauza unei legislatii insuficiente in ceea ce priveste acest subiect, tara noastra risca sa devina o zona de experiment pentru marile companii care cultiva organisme modificate genetic. Suprafetele astfel cultivate vor creste de la an la an, la fel ca si numarul celor care vor consuma porumbul MON810.
Interesanta este insa pasivitatea guvernantilor romani fata de aceasta problema, in conditiile in care au fost realizate mai multe studii ce arata riscurile pe care le prezinta consumul de porumb modificat genetic. Spre exemplu, organizatia de mediu Agent Green a publicat, de curand, un nou studiu realizat de Universitatile din Rouen si Caen care arata ca porumbul modificat genetic cultivat prezinta semne de toxicitate pentru organe interne, precum rinichi si ficat. De asemenea, in urma testelor, s-a stabilit ca el produce efecte asupra inimii, glandelor suprarenale si splinei. Unul dintre cercetatorii care au realizat studiul, este vorba despre doctorul Giles Eric Seralini, a explicat efectele consumului de porumb modificat genetic. Astfel, acesta sustine ca exista o scadere la nivelul sintezei proteinelor la nivelul ficatului, o crestere a ureei in sange si o crestere in greutate a splinei, adica organul responsabil cu fabricarea globulelor rosii.
Exemplul Bulgariei
Fostul secretar de stat din Ministerul Mediului din Guvernul Tariceanu, deputatul Lucia Ana Varga, a acuzat, marti, Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii ca nu au generat, pana acum, o dezbatere pe acest subiect. De asemenea, aceasta sustine poate ca ar trebui urmat macar exemplul Bulgariei, care este pe cale sa adopte primele masuri legate de cultivarea porumbului modificat genetic. "Imi este greu sa inţeleg tacerea autoritatilor responsabile – Ministerul Mediului si Ministerul Agriculturii, care ar fi trebuit pana acum sa genereze o ampla dezbatere pe acest subiect. Poate ar fi trebuit sa urmam exemplul Bulgariei, care in urma unor ample dezbateri publice, este pe cale sa introduca un moratoriu care sa interzica cultivarea acestor produse in urmatorii cinci ani pentru a permite cercetatorilor efectuarea unor studii mai aprofundate in ceea ce priveste impactul acestor organisme asupra mediului si sanatatii umane", a precizat fostul secretar de stat, in plenul Camerei Deputatilor.
Contactata de Agentia de Investigatii Media, Lucia Varga a precizat ca exista suspiciunea ca aceste culturi sunt extinse si in afara suprafetelor inregistrate legal. "In momentul de fata in Romania se cultiva mai multe soiuri de porumb modificat genetic si exista suspiciuni majore referitoare la extinderea acestor culturi in afara suprafetelor inregistrate legal, ca urmare a comercializarii semintelor direct catre fermieri de catre companiile producatoare de organisme modificate genetic", a precizat deputatul PNL. In ceea ce priveste efectele pe care le produce consumul de porumb modificat genetic, aceasta sustine ca nici o autoritate nu si-a asumat oficial vreun rezultat. "Trebuie sa o spunem cinstit: nici o autoritate nu si-a asumat in mod categoric rezultatele unor studii referitoare la impactul asupra sanatatii umane a consumului de organisme modificate genetic. Totusi, in urma unor cercetari aprofundate, indoiala planeaza asupra acestui subiect, existand state precum Austria care au interzis cultivarea organismelor modificate genetic in baza acestor semne de intrebare", ne-a declarat Lucia Varga.
Mencinicopschi: trebuie sa fim precauti
Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, este de parere ca orice "indepartare de natura" reprezinta un risc, deci si organismele modificate genetic. "Eu unul prefer mancarea naturala. Exista mai multe teorii si studii care arata ca organismele modificate genetic sunt periculoase, dar pana acum nu a fost dovedit ceva clar. Oricum, sfatul meu este sa fim precauti. Organismele modificate genetic si mancarea rezultata din acestea nu au trecut proba timpului. Ele exista pe piata de 10-12 ani, iar efectele nocive pot aparea peste mai mult timp. Orice indepartare de natura reprezinta, din punctul meu de vedere, un risc. Asta este clar. Alimentele modificate genetic trebuie etichetate. Omul trebuie sa stie ce mananca", ne-a declarat profesorul Mencinicopschi.
Doar 2% culturi ecologice
In prezent, Romania se numara printre putinele tari din Uniunea Europeana care nu au adoptat vreo masura in ceea ce priveste cultivarea porumbului modificat genetic. In 2009, in afara tarii noastre, doar Spania, Cehia, Portugalia, Polonia si Slovacia mai cultivau porumbul MON810. Franta a interizis culturile de acest gen inca din 2008, un an mai tarziu aceeasi decizie luand-o si Germania, Grecia, Austria sau Ungaria. De altfel, state precum Italia, Germania, Austria sau Franta au demarat ample programe prin care sa se incurajeze cultivarea suprafetelor agricole cu plante ecologice. In ceea ce priveste Romania, la sfarsitul anului 2009, aproximativ 300.000 de hectare erau cultivate in sistem ecologic. Ceea ce reprezinta 2% din suprafata agricola a tarii.
Pe de alta parte, trebuie spus ca, de-a lungul timpului, autoritatile romane au fost acuzate ca fac jocurile marilor companii americane, precum Monsanto si DuPont. De altfel, asa cum presa a dezvaluit, tocmai din cauza vidului legislativ privind organismele cultivate genetic, companiile din Statele Unite au introdus pe piata din Romania porumb, cartof, sfecla sau soia, toate modificate genetic.
George Tarata, sursa: Agentia de investigatii media
Etichete: Moartea vegheaza din lanul de porumb
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu