Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Fapte si cuvinte de invatatura ale Parintelui Cleopa | Miscarea celor ca noi!

joi, 3 iunie 2010

Fapte si cuvinte de invatatura ale Parintelui Cleopa

joi, 3 iunie 2010
Fapte si cuvinte de invatatura ale Parintelui Cleopa

21. Spunea adeseori si acest cuvânt la crestini: ''Când vedeti că s-a îmbolnăvit cineva la voi în casă: ori tată, ori mamă, ori fiu, ori fiică, oricine ar fi, nu chemati mai întâi doctorul, ci preotul ca să-l spovedească. Căci, Doamne fereste, să-l apuce moartea nespovedit si cu păcate grele. Nu mai are iertare si slujbele atunci nu îi folosesc la nimic''.

22. Când cineva se îngrijora pentru vremurile de acum si îl întreba: ''Ce o să fie, părinte?'', sfintia sa răspundea: ''Anii si vremile le-a pus Tatăl întru a Sa stăpânire. Cum vrea Tatăl, asa face!'' Iar dacă cineva zicea: ''Afară este vreme rea'', părintele răspundea: ''Tot ce dă Domnul este bun!''

23. Călugărilor si fratilor care voiau să plece în pustie, le spunea: ''Ai 20 de ani în mănăstire la ascultările cele mai de jos? Numai atunci poti să pleci la pustie! Cine vrea să meargă la pustie, zice Sfântul Vasile cel Mare, să mai ia unul sau doi împreună cu el si să aibă experientă de ascultare si tăierea voii în mănăstire''.

24. Iarăsi zicea: ''Duhovnicul la maici să aibă vârsta de cel putin 50 de ani si 20 de ani de ascultare într-o mănăstire''.

25. Chiar si când bea apă, Părintele Cleopa cerea binecuvântare de la ucenicul său de chilie sau de la un frate, ca să ne dea nouă pildă de smerenie.

26. Uneori când se întâmpla să intre în chilie si nu putea face rugăciune că veneau crestinii în urma sfintiei sale, zicea: ''Am intrat în chilie si nu am făcut rugăciune. Am intrat ca un hot si ca un tâlhar!'' Si se scula si făcea cel putin trei închinăciuni până la pământ, zicând: ''Preasfântă Treime, Dumnezeul nostru, slavă Tie!'' Apoi făcea o închinăciune si la Maica Domnului.

27. Acelasi ucenic spunea: ''Când ceream binecuvântare să mănânc, îmi zicea Părintele Cleopa cuvântul acesta: ''Mănâncă, bea, dormi!'' Si îl întrebam: ''Cum vine cuvântul acesta?'' Iar el zicea: ''Mănâncă când ti-e foame, bea când ti-e sete si dormi când ti-e somn!''''

28. Sfintia sa vorbea de multe ori de neputintele si bolile sale, zicând despre el însusi: ''Mosul Putregai, 86 de ani, sase operatii, o mână ruptă, coastele rupte…'' Oricine venea la sfintia sa, punea pe ucenicul său să le spună acest cuvânt. Unii spuneau ucenicului: ''Ce ne spui tu aceasta? Noi venim la Părintele Cleopa ca la un sfânt! Ce ne însiri atâtea boli si neputinte?''

29. A întrebat odată ucenicul pe Părintele Cleopa dacă poate merge în afara mănăstirii fără rasă. Iar el a zis: ''În ziua în care mergi într-un loc si iesi din mănăstire fără rasă, să faci 1000 de metanii! Chiar dacă n-o porti pe tine, s-o ai cu tine''.

30. Ucenicul său mai spunea: ''Pe sfintia sa nu l-am văzut niciodată stând fără centură sau dezbrăcat de dulamă. Ba încă mereu avea peste dulamă o vestă sau o bundită''.

sursa: sfaturiortodoxe

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu