Transplantul de organe, intervenţiile neurochirurgicale şi operaţia pentru refacerea retinei sunt printre cele mai laborioase. O astfel de intervenţie chirurgicală are un grad mare de risc, însă cei mai mulţi bolnavi pun acest lucru pe un loc secund.
Pe primul loc într-un top al celor mai complicate intervenţii chirurgicale se numără, de departe, transplantul de organe. De câţiva ani, bolnavii au posibilitatea de a face astfel de operaţii şi în România.
Printre cele mai frecvente transplanturi care se fac în ţara noastră se numără cel de rinichi, de ficat şi de cord. Cele mai recente date statistice centralizate de Agenţia Naţională de Transplant (ANT) arată că, în anul 2008, în România s-au realizat 227 de transplanturi de rinichi, 34 de ficat şi şase de cord.
Însă listele de aşteptare în vederea realizării unui transplant de organe în ţară este lungă, iar cele mai multe persoane sunt nevoite să se înscrie pe aceste liste deoarece, în România, costul unei astfel de intervenţii este cu 50 la sută mai mic decât peste hotare.
„Spre deosebire de anul 2008, anul trecut s-au realizat mai puţine transplanturi de organe din cauza problemelor administrative de la ANT", explică profesorul doctor Irinel Popescu, medicul care a realizat primul transplant de ficat din România. De asemenea, anul trecut se vorbea şi despre realizarea primului transplant de plămân, însă lucrul acesta nu s-a mai realizat.
Intervenţiile pe creier, un succes
Locul al doilea în topul celor mai sofisticate intervenţii chirurgicale este ocupat de operaţiile pe creier şi pe coloana vertebrală. În ceea ce priveşte operaţiile pe creier, şansele de reuşită sunt de aproximativ 90 la sută, riscul ca un pacient să aibă complicaţii severe după operaţie fiind însă foarte mare. „Riscul de a deceda este mult mai mare în neurochirurgie spre deosebire de alte specializări.
De aceea, înainte de operaţie, bolnavul este supus unor teste riguroase prin care se verifică dacă poate suporta o astfel de intervenţie. Deşi complicate, majoritatea intervenţiilor chirurgicale pe creier sunt încununate de succes. Cele mai frecvente operaţii pe creier sunt cele pentru îndepărtarea unei tumori sau cele necesare ca urmare a unui accident vascular cerebral", explică neurochirurgul Dan Voinescu, şeful Secţiei de Neurochirurgie de la Spitalul Elias din Bucureşti.
Reuşita unei operaţii pe creier depinde foarte mult de stadiul în care este descoperită boala. De aceea, există câteva simptome care nu trebuie ignorate, mai ales atunci când se manifestă mai multe săptămâni la rând. Astfel, durerile de cap, amorţirea unei mâini şi problemele cu vederea (vedere dublă) ar trebui să constituie un semnal de alarmă.
Chirurgia oculară redă vederea
O altă intervenţie chirurgicală, care se situează pe locul al treilea ca nivel de complexitate, este cea pentru dezlipirea de retină. Astfel de intervenţii se fac doar în trei oraşe: Bucureşti (Spitalul Oftalmologic de Urgenţă şi Clinica Oftalmologică „Oculus"), Iaşi şi Cluj-Napoca.
Potrivit specialiştilor, astfel de operaţii sunt extrem de delicate, mai ales la persoanele care suferă şi de alte afecţiuni, de exemplu diabet.
„Operaţia pentru dezlipirea de retină este un tip delicat de chirurgie, rezultatele fiind sesizabile numai în timp. Uneori însă este necesară reintervenţia chirurgicală pentru a se obţine rezultate satisfăcătoare", explică medicul oftalmolog Cristian Moraru de la Clinica Oftalmologică „Oculus" din Bucureşti.
sursa: adevarul.ro
joi, 28 ianuarie 2010
Topul celor mai sofisticate operaţii
Publicat de championsurl la 12:22 joi, 28 ianuarie 2010Etichete: sanatate
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
0 comentarii:
Trimiteți un comentariu