Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Turcia si Israelul sunt in razboi | Miscarea celor ca noi!

marți, 1 iunie 2010

Turcia si Israelul sunt in razboi

marți, 1 iunie 2010
Turcia si Israelul sunt in razboi

Surse militare citate de Debkafile si-au exprimat ingrijorarea ca Turcia nu se va multumi cu retalieri diplomatice dure in urma atacului de luni, 31 mai, al marinei israeliene asupra navei turcesti care conducea un convoi umanitar spre Gaza, ci va recurge la actiuni militare impreuna cu Hamasul si gherilele libaneze Hezbollah, sprijinite de Iran. Un comunicat venit din partea Ankarei a amenintat cu represalii "fara precedent si incalculabile". Acesta coinicide cu rechemarea de urgenta in tara a sefului de Stat Major al armatei Turciei, generalul Ilker Basbug, care era intr-o vizita in Egipt.
Turcia si Israelul sunt in razboi
Si Grecia a anuntat ca, in semn de protest fata de atacul israelian, si-a anulat prezenta in cadrul exercitiului militar pe care urma sa il desfasoare alaturi de Israel. Surse Debkafile au anunta ca guvernul turc intentioneaza sa forteze in continuare blocada israeliana din Gaza, trimitand noi cargouri, de aceasta data escortate de nave de lupta si avioane militare. Vasele comerciale israeliene din zona au primit instructiuni sa ancoreze in portul Ashdod, pentru a fi la adapost in cazul unor atacuri cu rachete din Fasia Gaza. Avioane de lupta israeliene s-au indreptat luni dimineata spre zona unde trupele speciale au luat cu asalt vasul turcesc Marmora, scena unor ciocniri violente in urma carora Ankara a raportat cel putin 15 morti la bordul navei sale.

Purtatorul de cuvant al armatei israeliene , colonelul Avi Beneyahu, a descris operatiunea umanitara condusa de nava Marmora drept "un act de teroare". Departe de a fi o misiune umanitara, flotila sponsorizata personal de premierul turc Recep Erdogan, urma sa sparga blocada israeliana din Gaza pentru a permite aprovizionarea cu arme a teroristilor, spune Tel-Avivul.

Aproximativ 700 de activişti provenind din 40 de ţări, între care deputaţi din Irlanda, Italia, Suedia, Norvegia şi Bulgaria, se află la bordul navelor care alcătuiesc Flotila Libertăţii, vizate luni dimineaţă de un raid israelian soldat cu cel puţin 19 morţi, informează Corriere della Sera, citat de Mediafax.

Navele care alcătuiesc convoiul propalestinian intenţionau să aducă în Fâşia Gaza 10.000 de tone de ajutoare umanitare, inclusiv ciment, medicamente, alimente şi alte bunuri de strictă necesitate. La bordul navelor sunt aproximativ 700 activişti din 40 de ţări, inclusiv parlamentari din Irlanda, Italia, Suedia, Norvegia şi Bulgaria, precum şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale şi ai asociaţiilor umanitare.

Potrivit Corriere della Sera, care citează posturi de televiziune israeliene, cel puţin 19 persoane au murit în raidul israelian efectuat luni dimineaţă, iar alte 30 au fost rănite. La Ierusalim, armata israeliană a confirmat, într-un comunicat, că "mai mulţi pasageri au fost ucişi sau răniţi" în raid.

"Flotila libertăţii", care transporta sute de militanţi propalestinieni şi ajutoare pentru Fâşia Gaza, plecase duminică după-amiază spre teritoriul palestinian, supus unei blocade israeliene. În cursul serii, după ora locală 21.00 (21.00, ora României), trei nave de patrulare lansatoare de rachete de clasă Saar israeliene au părăsit portul Haifa, pentru a intercepta flotila.

Marina israeliană îşi anunţase deja intenţia de a împiedica, inclusiv prin forţă, flotila să se apropie de coastele Fâşiei Gaza, supusă de Israel unei blocade stricte - cu excepţia produselor de primă necesitate - de la preluarea controlului teritoriului de către mişcarea islamistă Hamas, în iunie 2007.

Zece militari israelieni au fost raniti in confruntarea din Mediterana. Ei au fost trimisi cu elicopterele in spitale israeliene. Politia israeliana din zona comunitatilor de arabi precum si din Locurile Sfinte este in alerta dupa ce premierul palestinian Ismail Haniyah a chemat la greva generala. Consiliul Ligii Arabe a fost convocat de urgenta pentru 1 iunie, la cererea liderului palestinian Mahmoud Abbas. Cel mai probabil, Egiptul va fi presat sa se retraga din embargoul impus, alaturi de Israel, Fasiei Gaza.

Sorin Avram
sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu