Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Sfintii Apostoli Petru si Pavel | Miscarea celor ca noi!

marți, 25 mai 2010

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

marți, 25 mai 2010
Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Biserica noastră îi sărbătoreste împreună pe data de 29 iunie zi în care au fost martirizati (anul 67).

Sfintii Apostoli Petru si PavelAu fost supranumiti: „Apostolul celor tăiati-împrejur”(Sf.Petru) si „Apostolul neamurilor”(Sf.Pavel).


Sf.Petru

Numele său evreiesc era Simon însă Iisus l-a schimbat în Petru sau Chefa (Piatră). Era de neam iudeu, s-a născut în Galileea în anul 10 î.Hr. Petru este fratele Sf.Apostol Andrei –cel care a adus crestinismul în tara noastră. Avea meseria de pescar si era căsătorit. Înainte de a deveni Apostol al lui Iisus si-a făcut ucenicia la Sf. Ioan Botezătorul. După o minune înfăptuită de Iisus pe când pescuia, Petru este chemat să devină „pescar de oameni”. Pr.Dr. Ioan Mircea îl descrie ca fiind: entuziast, tare în credintă, dar greoi la întelegere si îndoielnic. I se dă de către ceilalti întâietate de vârstă. În ultima parte a vietii a vietii a trăit la Roma unde a si fost crucificat cu capul în jos pe data de 29 iunie 67. De la Sf. Petru ni s-au păstrat în cartea Faptele Apostolilor 8 cuvîntări, precum si 2 epistole care îi poartă numele.

Sf.Pavel

Desi nu a făcut parte dintre cei 12, este considerat cel mai mare propovăduitor al învătăturii lui Hristos. S-a născut între anii 1-5 d.Hr. în Tars dintr-o familie de iudei de vază. Desi făcea parte din semintia lui Beniamin si era fariseu, era cetătean roman. Numele său evreiesc este Saul ( furtună). Studiază la scoala marelui învătat Gamaliel, devenind zelos păzitor al legii si aprig prigonitor al crestinilor. Participă chiar la uciderea Arhidiaconului Stefan, păzind hainele ucigasilor. Devine crestin pe când mergea la Damasc pt. a-i prigoni pe crestini, când i se arată Iisus si îl întreabă: „Saule, Saule, de ce Mă prigonesti?” .Episcopul Damascului, Anania, îl botează în anul 34-35 si îi este schimbat numele în –Pavel(liniste/odihnă). Tot acum îsi recapătă vedera pe care si-o pierduse în urma revelatiei. Pentru a fi salvat de la moarte, crestinii îl coboară cu un cos peste zidul cetătii. Datorită credintei sale si zelului arătat în răspândirea crestinismului, este închis de 3 ori:
#59-61 în Cezareea
#61-63 în Roma
#66-67 tot în Roma
Este decapitat(pt. că era cetătean roman) pe muntele Vatican în aceeasi zi cu Sf.Petru, în timpul împăratului Nero.
A scris 14 epistole iar ultima (scrisă în 66 la Roma) este considerată testamentul său spiritual(II Timotei).

Sfintii Apostoli Petru si Pavel ne sunt exemple vii de adevărată viată crestină si de dăruire pentru răsândirea credintei celei adevărate.

„Cei ce sunteti între Apostoli mai întâi pe scaun sezători si lumii învătători
Stăpânului tuturor rugati-vă pace lumii să dăruiască
si sufletelor noastre mare milă.”

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu