Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Sa traiasca bine cei 5 milioane ce l-au votat!!! | Miscarea celor ca noi!

vineri, 7 mai 2010

Sa traiasca bine cei 5 milioane ce l-au votat!!!

vineri, 7 mai 2010
Traian Băsescu: pensiile scad cu 15%, fondul de salarii cu 25%, ajutorul de şomaj cu 15%

Preşedintele Traian Băsescu a enumerat joi seara, la Palatul Cotroceni, măsurile decise cu FMI şi Banca Mondială: pensiile scad cu 15 la sută, fondul de salarii pentru sectorul bugetar va scădea cu 25%, ajutorul de şomaj va scădea şi el cu 15%. Inclusiv salariul minim pe economie va scădea cu 25%.
Sa traiasca bine cei 5 milioane ce l-au votat!!!
- Vreau sa ştiţi că de la bun început că echipa FMI, UE şi Banca Mondială au avut în atenţie 2 variante:

1. Varianta neîncrederii şi acestea însemna creşterea TVA la 24%, a cotei unice la 20% şi reducerea salariilor bugetarilor cu 20% pentru a ne încadra într-un deficit bugetar de 6-8% din PIB.

2. A doua variantă era varianta încrederii: în care Guvernul să continue programul de restructurare masivă a cheltuielilor.

- Ambele au fost variante de la bun început. Pe varianta a doua se va merge în continuare şi în memorandumul ce se va semna la sfărşitul negocierilor cu Fondul va fi scris acest lucru. Vreau să înţelegeţi că prima variantă, cea cu sporirea fiscalităţii, era cea în care aparatul bugetar transfera din nou pe umerii economiei sarcina de a-i asigura veniturile de supravieţuire şi se transfera pe toată populaţia sarcina de generare a mai mulţi bani pentru a susţine aparatul uriaş bugetar.

Despre salariile bugetarilor:

- Principalele axe de discuţie cu FMI au fost: în primul rând, fondul de salarii va scădea în aparatul de stat cu 25 la sută, iar până la sfârşitul anului şefii de instituţii au obligaţia de a face selecţia, astfel încât, în 2011, menţinându-se anvelopa salarială şi în speranţa creşterii economiei, salariile să poată reveni la cele de acum. Această măsură se aplică de la 1 iunie.

- Inclusiv salariul minim pe economie va scădea cu 25%. Salariul minim pe economie va fi considerat cel din sectorul privat. Dacă se ajunge sub 600 de lei, nu va scădea salariul minim. Guvernul va completa diferenţa care este sub 600 de lei. Deci salariul minim pe economie, care va fi luat în considerare, este salariul din sectorul privat şi, dacă prin diminuarea de la 705 lei, cât este în sectorul bugetar, cu 25% se ajunge sub 600 lei, nu va scădea salariul minim sub 600 lei. Guvernul va lăsa salariul minim în vigoare aşa cum este, pentru economia reală.

Despre pensii:

- În privinţa pensiilor, Guvernul îşi va menţine transferul de 1,7 miliarde euro la fondul de pensii, dar, pentru a acoperi pensiile la nivelul actual ar mai trebui circa 500 milioane euro, ce nu există. Ca atare, este previzibilă o reducere a pensiilor cu 15 la sută.

- O creştere a TVA i-ar fi afectat la fel de mult pe pensionarii cu pensii mici ca reducerea pensiilor cu 15%.

Despre ajutorul de şomaj:

De asemenea, se va proceda la reducerea masivă a subvenţiilor, iar banii recuperaţi vor fi alocaţi ţintit către cei ce au nevoie de sprijin financiar. Ajutorul de şomaj se va reduce cu 15 la sută

Alte măsuri pe care le va lua Guvernul:

- Funcţionează 16 programe sociale, de la acordare de pamperşi până la venitul minim garantat, ele funcţionează atât de independent încât sunt persoane care acumulează 4-5 ajutoare din diferite programe. Toate cele 16 programe vor fi regânditre astfel încât să nu devină sursă de venit fără muncă.

- Despre soluţiile aplicate în continuare: excepţiile care au decredibilizat acţiunea Guvernului de a reduce sporurile, mă refer la cei din Consiliile de Administraţie care sunt în acelaşi timp angajaţi ai ministerelor. Vor fi impozitate aceste venituri cu procente foarte mari, urmează Guvernul să stabilească aceste procente.

- Acestea au fost măsurile discutate până acum cu FMI, Banca Mondială şi Uniunea Europeană dar Guvernul va trebui să introducă multe altele, precum unele modificări la Codul muncii pentru flexibiliza forţa de muncă, unele analize privind impozitele.

Alte subiecte atinse de Băsescu:

- Acest program al reducerii aparatului de stat şi resurselor acordate cheltuielilor sociale era inevitabil . Vreau să aveţi în vedere următorul lucru: salariile personalului bugetar reprezintă 28 la sută din buget. Cheltuielile sociale reprezintă 12 la sută din PIB, ceea ce reprezintă peste 35 la sută din bugetul de stat. Facem o socoteală elementară să ştim unde am ajuns: 62 la sută din buget. Ne întrebăm cum mai putem aloca bani suficienţi pentru şcoli, pentru spitale, pentru funcţionarea Armatei, a Poliţiei? N-aş vrea să facem împreună socoteala - şi o putem face cu uşurinţă - constatăm că venitul mediu în bugetul de stat este 31% din PIB iar cheltuielile bugetului de stat sunt de 40%. Trebuie să completăm această diferenţă, iar locul unde trebuie să restructurăm este sectorul bugetar şi sectorul social.

- Trebuie eradicată evaziunea fiscală şi contrabanda cu ţigări, alcool şi altele şi spun acum că responsabilitatea cea mai mare le revine ministrului Vlădescu şi ministrului Blaga, cei care au instrumentele de oprire la frontieră a bunurilor care fac obiectul contrabandei.

- Modificarea rapidă a legii achiziţiilor publice nu am discutat-o cu FMI ci doar cu Guvernul: transparentizarea licitaţiilor şi utilizarea sistemelor electronice de licitaţie.

- Cu banii strânşi, statul trebuie să plătească datoriile către firme, să plătească datoriile spitalelor, Guvernul va susţine proiectele cu finanţare europeană cu prioritate pentru IMM-uri.

Despre remanierea guvernamentală:

- Nu pune nimeni problema remanierilor. Ce ne trebuie acum e stabilitate şi încredere. Am încredere că vom reuşi, eu îmi asum liniile acestui program, voi fi partenerul Guvernulu. Mizez pe solidaritatea măcar a oamenilor politici din arcul guvernamental.

- Nu mai putem amâna măsura de reducere a cheltuielilor publice. Dacă mai amânăm înseamnă să mai împrumutăm bani.

sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu