Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Romanii se urasc intre ei | Miscarea celor ca noi!

vineri, 21 mai 2010

Romanii se urasc intre ei

vineri, 21 mai 2010
Romanii se urasc intre ei # Ce efecte a produs anuntul presedintelui

Angajatii din mediul privat se revolta impotriva bugetarilor * Forumurile ziarelor si ale blogurilor sunt pline cu mesaje la adresa angajatilor de la stat * “Va trebui sa inlaturam aceasta tumora care atarna greu de bugetul tarii”, suna unul dintre ele
Romanii se urasc intre ei
Anuntul presedintelui Traian Basescu referitor la reducerea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% i-a impartit pe romani in doua. Angajatii statului, care protesteaza fata de masurile pe care Guvernul Boc le va pune in practica, trebuie sa faca fata furiei celor din mediul privat.

Forumurile ziarelor si ale celor mai cunoscute bloguri sunt pline de mesaje la adresa bugetarilor, despre care angajatii din mediul privat spun ca sunt obligati sa ii poarte in spate. In opinia “privatilor”, mitingul de protest a reprezentat pentru multi dintre participanti doar o excursie la Bucuresti, unde l-au ascultat pe CRBL, au dansat, au fluierat si, in plus, au mai aparut si la TV. “Excursia” a fost posibila doar pentru sindicalisti, adica acele persoane care si-au platit transportul, prin cotizatiile lunare depuse in contul sindicatelor. De asemenea, bugetarii mai sunt acuzati ca, in timp ce bugetarii cantau si dansau in Piata Victoriei, altii, care intampina si ei cam aceleasi probleme economice si financiare, mai si munceau.

Se simt in pericol

Nu in ultimul rand, angajatii din mediul privat se plang de faptul ca “bugetarii vor sa moara cu Romania de gat”, ca firmele de stat primesc bonusuri enorme desi sunt mari datornice si ca trebuie sa suporte un million de persoane (in special pe functionarii publici) care practic nu produc nimic. In plus, multi dintre cei care muncesc “la patron” se tem ca locurile de munca le vor fi puse in pericol odata cu restructurarile anuntate in administratie, bugetarii ce ar urma sa fie concediati ravnind la posturile angajatilor din sectorul privat. In concluzie, “privatii” sunt de parere ca, intr-adevar, una din solutiile iesirii din criza o reprezinta concedierea bugetarilor din administratia publica, din regiile de stat, din companiile nationale si din agentiile care nu fac de fapt nimic.

Mesaje catre “intretinuti”

Prezentam in continuare cateva mesaje postate pe forumurile ziarelor si ale blogurilor, de catre cei din mediul privat la adresa bugetarilor.

“Ne place, nu ne place, va trebui sa inlaturam aceasta tumora care atarna greu de bugetul tarii si de contribuabilii din sectorul privat”.

“Uite cine plange, profesori care s-au umplut de bani din meditatii, doctori care fara spaga te lasa sa mori, bugetari care te plimba dintr-o parte in alta. Sa le fie rusine!!! Munca ne va scoate din cacat! La munca, nu la intins mana!”

"pt cine sa ies in strada? pt o tara de tigani burtosi cu lanturi de aur la gat? pt profesoru universitar care pretinde 200 de euro ca se ne primeasca la examene? pt medicul de la urgenta care m-a tratat cu algocalmin cand am fost muscat de un caine? pt functionaru public care nu a vrut sa-mi elibereze un act pana ce nu i-am platit o sticla de vin la magazinul de alaturi?”


“Asta e scuza vesnica a bugetarului. Sa fure mai putin. Furtul este munca in sistemul bugetar in orice domeniu (inclusiv sanatate unde dai spaga pentru operatii usoare), in invatamant unde muncesti doar patru ore pe zi si platesti tot felul de fonduri, inclusiv in armata unde primesti tot felul de ajutoare (haine, casa, masa) oriunde. Furt este sa te duci la munca sa stii ca nu faci nimic si totusi sa urli ca vrei mai multi bani. Pana una alta, daca nu iti convine iti cauti un alt job. La stat se sta, se tipa, se striga hotii dar toti fura (inclusiv sindicalistii)”.

“Nu ma lua tu pe mine cu tatucu care ma plateste, cand vad ca ne imprumutam si ne riscam viitorul pentru niste lepre care abia se misca sa ajunga la servici unde au pauza de masa de 3 ore , zi scurta, 2-3 salarii bonusuri anuale, bilete la tratament/mare, munte prin sindicat, li se respecta orice doleanta nu doar cele din codul muncii etc.”

“Eu nu vreau sa platesc taxe sa acopar imprumuturi ce se duc in salarii si pensii majorate fara sens economic, nu vreau sa ajung la pensie la 65 ani (nu la 40 ca altii) fara nici un ban de pensie ca mi se fura acum din fondul de pensii privat sa se dea la altii ce au muncit 20 de zile pe an la CAP timp de 20 de ani din viata lor. NU VREAU! Si mai usor cu astea, ca ajungeti ca aia de la semafor de iti cer bani cu japca ca altfel iti zgarie masina. Fiti mai umili macar cand cereti ce NU MERITATI. Cele de mai sus nu se aplica tuturor bugetarilor, ci majoritatii lor.”

“Sunt un tata de copil care nu a primit ajutor de la stat de 85% din salariu desi si eu si sotia am cotizat cel putin 10 ani ca sa fim nevoiti sa cumparam aspirine in spitale, sa dam spaga la cresa, la preot, la primarie si oriunde ai de-a face cu statul. Treziti-va si cautati-va alte joburi, daca mai aveti unde, avand in vedere ca in privat suntem impozitati si taxati la sange ca sa sustinem un milion jumate de bugetar si 11 milioane de invalizi/pensionari/asistati.”

“La patron cu voi! 600 de lei are profesorul numai de la mine ca mi-a santajat copilul si trebuie sa cotizez! Nu mai sunt dascalii aceia care-si respectau munca. Iar de restul bugetarilor mi-e scarba; la orice institutie a statului trebuie sa te duci cu basca in mana. Noi suntem slabi ca toleram sa fim tratati astfel. La patron nu stai cu mana intinsa.”

Sectorul privat se afla si el in dificultate

Conform datelor publicate de Institutul National de Statistica, in octombrie 2009, aproximativ 950.000 de persoane lucrau cu norma intreaga in administratie, sanatate si invatamant. Dintre acestia, 48% castigau mai putin de 1.500 de lei brut, respectiv 1.081 lei net. In octombrie 2007, numarul bugetarilor a scazut pana la 909.000, dintre care 61% castigau mai putin de 1.081 de lei net. Totodata, potrivit khris.ro, la sfarsitul lunii martie 2010 existau 5,5 milioane de pensionari, dintre care 82% aveau o pensie mai mica de 1.000 lei net. In decembrie 2007, procentul pensionarilor cu pensii mai mici de 1.000 de lei era de peste 95%.

Pe de alta parte, in octombrie 2009, in sectorul privat munceau cu norma intreaga 2,78 milioane de persoane, dintre care 62,7% castigau mai putin de 1.081 lei net. In octombrie 2007, numarul angajatilor din sectorul privat era de 3,19 milioane, din acestia 90% castigand mai putin de 1.081 lei net.

Andrei Ghiciusca

sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu