Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Reabilitarea unui călugăr după conspiraţia din ’56 | Miscarea celor ca noi!

vineri, 21 mai 2010

Reabilitarea unui călugăr după conspiraţia din ’56

vineri, 21 mai 2010
Reabilitarea unui călugăr după conspiraţia din ’56

Stareţul Ferencz Ervin, unul dintre creatorii Partidului Muncitoresc Creştin, a povestit pentru „Adevărul“ istoria complotului împotriva regimului comunist în urma căreia a făcut închisoare. În 1956, zeci de intelectuali, foşti moşieri sau patroni de firme, români şi maghiari, au pus la cale un plan de răsturnare a regimului comunist din România. Planul a fost deconspirat.
Reabilitarea unui călugăr după conspiraţia din ’56
În 1958, zece persoane au fost executate, restul înfundând puşcăria până în 1964. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Cluj i-a achitat pe toţi cei 57 de membri ai grupării care a vrut să-i înlăture pe comunişti. Doar trei dintre ei au mai apucat să trăiască ziua în care justiţia i-a găsit nevinovaţi. Unul este Ferencz Ervin, stareţul Mănăstirii Franciscane din Lăzarea, judeţul Harghita, care a împlinit 90 de ani chiar săptămâna trecută, când a fost achitat.

Stareţul şi-a păstrat un ascuţit simţ al umorului, dar, din când în când, ochii i se umezesc când povesteşte prin ce a trecut. În 1955 era călugăr franciscan lângă Arad şi se cunoştea foarte bine cu preotul romano-catolic Aladar Szoboszloi, cel care a iniţiat în acelaşi an mişcarea politică clandestină denumită Partidul Muncitoresc Creştin (PMC). La rugămintea lui Szoboszloi, Ferencz a redactat programul politic al mişcării, bazat pe sociologia creştină şi spiritul capitalist, promovând retrocedarea proprietăţilor naţionalizate.

PMC a luat fiinţă în contextul în care, după moartea lui Stalin, în 1953, s-a resimţit o oarecare deschidere spre democraţie a Europei de Est. „Ne-am gândit să fim pregătiţi pentru înregistrarea unui partid politic. Comunismul nu rezolvase problemele sociale", ne-a spus călugărul.

Cu tancurile spre Bucureşti

Despre dezvoltarea ulterioară a partidului şi despre cum se plănuia ca acesta să obţină puterea, Ferencz Ervin nu a vrut să discute prea mult. Crede că lucrurile au fost exagerate de Securitate, care i-a acuzat că au plănuit un puci militar. Totuşi, recunoaşte că lt.-col. Constantin Drăgăniţă, fost comandant al unităţii de tancuri din Caracal, avea misiunea să ocupe Capitala. Dacă ar fi reuşit, Drăgăniţă ar fi trebuit să fie ministrul Apărării, iar Szoboszloi ar fi trebuit să fie prim-ministru. „Eu aş fi fost ministrul cu propaganda", spune cu umor Ferencz...citeste mai multe

sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu