Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Profesorii universitari - 5.000 de privilegiati ai Bugetului | Miscarea celor ca noi!

marți, 25 mai 2010

Profesorii universitari - 5.000 de privilegiati ai Bugetului

marți, 25 mai 2010
Profesorii universitari - 5.000 de privilegiati ai Bugetului # In acesti timp sunt profesori de liceu cu 8-10 ani vechime cu un salariu de doar 1000 lei

Profesorii universitari din cadrul sistemului de invatamant de stat sunt in prezent bugetarii cu lefurile cele mai mari, daca se raporteaza numarul de ore lucrate efectiv intr-o luna la salariile pe care le incaseaza. Numarul profesorilor universitari a crescut foarte mult in ultimii ani. De ce a sporit brusc acest numar? Raspunsul este simplu: banii. Potrivit agentiei Reporteri.ro, la sfarsitul lui 2003, Parlamentul a votat o crestere substantiala de salarii pentru aceasta categorie de personal bugetar. Dupa 2004, a urmat o explozie de cereri la nivelul Consiliului National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare pentru accesul la statutul de profesor universitar.

Asa ca in prezent Romania are peste 5.000 de profesori universitari in sistemul de invatamant de stat (cel privat nu face obiectul investigatiei noastre jurnalistice, intrucat o universitate privata functioneaza dupa principiile unei intreprinderi particulare si in plus nu consuma resurse din banul public). In demersul nostru jurnalistic am consultat veniturile obtinute de profesori universitari cu specializari diferite, ce activeaza in diverse institutii. De la Academia de Studii Economice la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica, de la Universitatea Politehnica la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative, de la Academia de Politie la Universitatea Bucuresti, concluzia este una singura: profesorii universitari reprezinta o categorie de bugetari cu un statut si venit ce nu este acum cu nimic mai prejos decat al confratilor lor din Occident. Raportat la salariile din Romania, profesorii universitari sunt foarte bine platiti, avand venituri mult peste cele obtinute de alte categorii de bugetari. Potrivit prevederilor legale, norma didactica saptamanala a unui profesor universitar, calculata in ore conventionale, este de 7 ore, din care cel putin 4 trebuie sa fie ore de curs. Tot legea prevede ca ora didactica de curs reprezinta doua ore conventionale. Adica, traducand acest limbaj specific, un profesor universitar, pentru ca sa isi indeplineasca norma didactica, trebuie sa predea doua ore didactice, adica 4 ore pe saptamana. In plus, profesorul universitar trebuie sa mai presteze 3 ore, adica sa efectueze activitate de cercetare, de pregatire stiintifica sau alte activitati in interesul procesului de invatamant.

Un profesor universitar poate sa isi mareasca veniturile, luand in cadrul aceleiasi institutii un cumul sau, daca vrea sa isi sporeasca si mai mult veniturile, sa predea si in regim de plata cu ora. Sa oferim citeva exemple, alese cu totul si cu totul intamplator, ale unor venituri obtinute de profesori universitari angajati in institutii de stat. Teodora Cristina Barbu, profesor universitar la ASE Bucuresti, FABBV, Catedra de Moneda, a scris in 2006 ca a castigat din activitatea didactica si de cercetare 100.000 RON. In 2009, aceeasi persoana recunostea ca a castigat 141.285 RON din activitati didactice si de cercetare stiintifica. Constantin Dragan, profesor universitar la Facultatea de Administratie din cadrul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative a mentionat in declaratie de avere, datata 1.03.2006, ca a castigat in anul precedent (2005) 96.500 de RON. Cercasov Cornelia, profesor universitar in cadrul Facultatii de Chimie din Universitatea Bucuresti a obtinut, in 2007, 74.448 RON. Si la Universitatea de Arta Teatrala si Cinematografica (UATC) din Bucuresti, profesorul Florin Zamfirescu (foto) a obtinut in 2005 un salariu de 88.495 RON. In 2006, Mihai Badescu, profesor universitar la Academia de Politie A.I.Cuza, a castigat 91.051 RON. In 2009, acelasi profesor a declarat ca, in anul precedent, a ridicat de la Academia de Politie suma de 124.942 RON.

Asa cum se poate observa din exemplele aratate, datele de referinta de pe site-urile institutiilor de invatamant consultate vizeaza anii 2005 sau 2006, iar banii incasati lunar de respectivii profesori se apropiau de 80 de milioane de lei vechi (la nivelul anului 2006). Dupa cum se stie, in prezent, veniturile profesorilor universitari sunt mult mai consistente (din pacate, dupa decizia Curtii Constitutionale legata de declaratiile de avere ale bugetarilor, cele mai multe institutii au sters sau blocat accesul la informatiile legate de veniturile angajatilor lor). Mai trebuie sa spunem ca, ultima majorare salariala, cea din toamna lui 2009, le-a mai adus un plus de cateva procente la salariul de baza al profesorilor universitari. Dar, trebuie sa retinem inca un lucru: in timp ce profesorii universitari se bucura de venituri consistente, un preparator cu pana la 3 ani vechime avea, in 2008, un salariu maxim de 1.189 lei, iar un asistent de doar 1.217 RON lunar. Concluzia, amara pentru dascalii obisnuiti, dar dulce pentru profesorii universitari, este ca acestia din urma reprezinta casta privilegiata a sistemului bugetar romanesc.

sursa: Agentia de investigatii media

P.S. In acest timp sunt profesori cu 8-10 ani vechime cu un salariu de doar 1000 lei

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu