Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Procesul pensionarului James Bond cu 12 buletine false este blocat de băncile ţepuite cu 250.000 de euro | Miscarea celor ca noi!

vineri, 28 mai 2010

Procesul pensionarului James Bond cu 12 buletine false este blocat de băncile ţepuite cu 250.000 de euro

vineri, 28 mai 2010
Procesul pensionarului James Bond cu 12 buletine false este blocat de băncile ţepuite cu 250.000 de euro
Procesul pensionarului James Bond cu 12 buletine false este blocat de băncile ţepuite cu 250.000 de euro
Soarta procesului pensionarului James depinde de o expertiză contabilă care nu se poate realiza pentru că băncile care au luat o ţeapă de peste un sfert de milion de euro nu au pus la dispoziţie documentele contabile care să dovedească ţeapa.

Singurul document care să în calea pronunţării unei sentinţe în acest proces este o expertiză contabilă. Expertul contabil Nicolae Bobiţan desemnat să întocmească documentul nu a reuşit să facă expertiza, pentru că băncile care au dat credite cu acte false nu au pus la dispoziţie documentele din care reiese ţeapa. „Dosarul nu se poate studia la arhiva tribunalului, iar patru dintre bănci nu au depus la dosar documentele necesare expertizei contabile judiciare", a spus expertul Nicolae Bobiţan.

*
* *

Cu ajutorul unei funcţionare de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei, Milorad Cirici (63 de ani) a reuşit, în trei ani, să-şi facă 12 buletine false. Pensionarul a folosit noile identităţi pentru a obţine credite în valoare de peste 250.000 de euro, împreună cu soţia şi fiica sa, care aveau, la rândul lor, zece buletine false.

Milorad Cirici din localitatea Cenei a fost, timp de trei ani, omul cu 13 identităţi: una reală şi alte 12 fictive. Documentele nu au trezit niciodată niciun fel de suspiciuni, pentru că au fost eliberate cu ajutorul unei funcţionare de la Serviciul de Evidenţă a Populaţiei din Timişoara.

Prima carte de identitate falsă a fost achiziţionată în 2006, după ce fiica lui Milorad, Olivera Cirici (35 de ani), i-a făcut legătura cu Viorica Grigore, care lucra la serviciul de eliberare buletine.

Şpagă de peste 20.000 de euro

Fiica bătrânului „James Bond” are şi ea şase cărţi de identitate false, toate eliberate de acelaşi serviciu. Soţia timişoreanului, Drenca Cirici (59 de ani), a intrat şi ea în horă şi a cumpărat patru buletine false.

„Am plătit între 1.000 şi 1.500 de euro pentru fiecare buletin fals”, a declarat pensionarul „James Bond” în faţa anchetatorilor. El a mai povestit cum, pentru fiecare nou buletin, a fost la şedinţe foto în sediul Serviciului de Evidenţă a Populaţiei. „Femeia îmi spunea la ce oră să mă prezint la Buletine ca să îmi facă fotografii. Identităţile false şi CNP-urile le făcea ea, pe mine mă chema să ridic doar actul de identitate”, a mai povestit bărbatul.

Viorica Grigore a confecţionat 24 de cărţi de identitate în perioada 2005-2009, folosind aparatura de serviciu. Ea găsea nume fictive, apoi căuta în baza naţională de date coduri numerice personale (CNP) care să nu fie atribuite unor persoane reale.

„Fiecare carte de identitate primea un CNP nefolosit. Ca să îşi acopere urmele, funcţionara de la Buletine intra în computerele colegilor, de unde efectua operaţiunile ilegale”, a explicat Mihaela Pop, procurorul de caz la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş.

Femeia ghicea parolele de intrare în sistem ale celorlaţi funcţionari, pentru că cele mai multe cuvinte cheie erau numele copiilor, soţilor sau iubitelor acestora. „Viorica Grigore susţine că prima carte de identitate a falsificat-o la rugămintea unei prietene, Olivera Cirici, care apoi a şantajat-o emoţional şi psihic ca să emită documentele”, a precizat procurorul Mihaela Popa, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Timiş.

Pensionarul şi angajatul de la Evidenţa Populaţiei comunicau prin SMS-uri, iar anchetatorii au intercepatat 500 dintre acestea, care sunt folosite ca probe la proces.

Cu cele 22 de buletine falsificate, familia Cirici a colindat toate băncile din Timişoara. „Pentru dosarele de credit erau necesare contracte de muncă şi adeverinţe de venit, pe care le-am făcut alături de fiica mea, Olivera, în numele unei firme în care acţionar unic era soţia mea, Drenca”, a mai povestit pensionarul.

Milorad Cirici a falsificat inclusiv ştampila Inspectoratului Teritorial de Muncă Timiş, pentru că avea nevoie de contracte de muncă pentru credite. „Semnam şi în locul directorului de la ITM”, a mai explicat bătrânul.

Peste 50 de credite

Cu actele măsluite familia Cirici a reuşit să obţină fără probleme peste 50 de credite în valoare de 250.000 de euro (adică aproximativ un milion de lei) de la nouă bănci din Timişoara. Niciun funcţionar nu a făcut vreo sesizare în privinţa falsurilor pentru că a avut ca şi complici inclusiv ofiţeri de credite. Aceştia au primit între 1.000 şi 2.000 de euro. „Cercetările au fost acum extinse şi asupra funcţionarilor bancari care erau complicii familiei Cirici”, a precizat procurorul Mihaela Pop.

Proces în octombrie

Buletinele false au fost depistate în urmă cu doi ani, reţeaua fiind urmărită de către procurorii Direcţiei Generale Anticorupţie şi ai Parchetului Timiş până în aprilie 2009. Atunci, cei patru au fost reţinuţi, cei doi pensionari fiind cercetaţi în stare de libertate, în timp ce Viorica Grigore şi Olivera Cirici au ajuns în arest. Procesul va începe la 12 octombrie. Cei patru sunt cercetaţi pentru fals, uz de fals şi înşelăciune şi riscă până la 10 ani de închisoare.

Împart aceeaşi celulă

Pensionarul Milorad Cirici şi soţia sa Drenca sunt cercetaţi în libertate pentru uz de fals şi înşelăciune. Fiica lor, Olivera, a fost arestată în aprilie, alături de funcţionarul public Viorica Grigore. Cele două împart o celulă la Penitenciarul Timişoara.

 *
* *

Milorad Cirici, de 63 de ani, spune că a cheltuit banii luaţi cu credite false pentru tratamentul unui nepot care a murit înainte ca el să ia credite. El a declarat că a luat împreună cu familia credite în valoare de 250.000 de euro cu acte false pentru a-şi ajuta nepotul bolnav de leucemie. „Cu actele de identitate false, am întocmit dosare şi am obţinut credite de la diferite bănci, iar sumele obţinute le-am folosit pentru tratamentul nepotului meu”, a spus Milorad Cirici, pensionarul cu 12 identităţi.
Potrivit procurorului care s-a ocupat de caz, Milorad Cirici şi-a făcut primul credit cu buletin fals la câteva luni după moartea nepotului său. „Nu au facturi care să ateste că vreunul i-a cumpărat medicamente celui bolnav. În schimb, au vizitat toată lumea cu banii câştigaţi. Pe paşapoartele lor am găsit ştampile din foarte multe ţări”, a mai spus procurorul Mihaela Popa.

 *
* *

„Regret că am luat banii. A fost o greşeală. A fost uşor şi am crezut că o să fim prinşi repede. Însă faptul că nu am fost prinşi mi-a dat curaj”, a declarat pensionarul în faţa magistraţilor Judecătoriei Timişoara.

El a fost implicat în afacere de fiica sa, Jagoda Cirici, de 26 de ani, care are şi ea şase identităţi false şi este acum în arestul Poliţiei Timiş. În afacere a intrat şi soţia pensionarului, Drenca Cirici, care şi-a cumpărat şi ea patru noi „personalităţi”.


sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu