Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel | Miscarea celor ca noi!

luni, 31 mai 2010

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

luni, 31 mai 2010
Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel

Postul Sfintilor Apostoli Petru si PavelPostul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel este cunoscut in popor si ca Postul Sampetrului. A fost stabilit de Biserica in cinstea celor doi apostoli si in amintirea obiceiului lor de a posti inainte de orice actiune importanta pe care urmau sa o intreprinda. Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel mai este cunoscut si ca Postul Cincizecimii.

Constitutiile Apostolice din secolul al IV-lea sunt primele marturii despre Postul Apostolilor Petru si Pavel pe care le avem. Vorbire despre acest post gasim apoi la Sfantul Atanasie cel Mare, episcopul Cirului si Leon cel Mare. Initial acest post era tinut numai in cercurile monahale, abia mai tarziu extinzandu-se si la credinciosi.

Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel nu are o durata fixa, inceputul sau variind in functie de data variabila a Sfintelor Pasti. Anul acesta Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel incepe astazi, 31 mai si tine pana in data de 29 iunie. Au fost si situatii in care Postul Sfintilor Petru si Pavel s-a desfiintat, cum s-a intamplat in anii 1945 si 1956, intrucat Invierea a fost praznuita pe 6 mai. Sfantul Sinod a hotarat sa se tina post trei zile dinaintea sarbatorii Sfintilor Apostoli. O situatie identica s-a intalnit si in anul 1983, cand am sarbatorit Sfintele Pasti pe 8 mai, iar Postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel a fost numai de doua zile, 27-28 iunie.

Dezlegare la peste: In Postul Sfintilor Petru si Pavel sambata si duminica se mananca peste. La hramuri si la Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul (24 iunie) se da dezlegare la peste, in orice zi a saptamanii ar cadea.

Speram ca aceste scurte cuvinte sa va fie de folos! Dumnezeu sa va pazeasca!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu