Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Omul care a pus secretele NATO pe masa lui Putin | Miscarea celor ca noi!

marți, 4 mai 2010

Omul care a pus secretele NATO pe masa lui Putin

marți, 4 mai 2010
Omul care a pus secretele NATO pe masa lui Putin

Omul care a pus secretele NATO pe masa lui PutinUn raport secret al NATO dezvăluie că un ex-colonel KGB, care a lucrat la Ministerul Apărării din Estonia, a fost unul dintre spionii care au adus cele mai mari neajunsuri din istoria Alianţei Nord-Atlantice. Ani la rând, Hermann Simm a transmis serviciilor de informaţii externe ale Rusiei date sensibile din cadrul NATO, precum şi numele spionilor occidentali.
În anul 2006, Hermann Simm „punea" pe biroul preşedintelui rus Vladimir Putin lista tuturor agenţilor despre care NATO ştia că spionează Alianţa pentru Rusia. Potrivit Der Spiegel, fostul oficial din Ministerul Apărării estonian a fost spionul care a adus cele mai mari prejudicii de securitate din întreaga istorie a Alianţei.

Ani de zile, din poziţia sa înaltă pe care o ocupa în Ministerul Apărării din Estonia, Hermann Simm a transmis serviciilor de informaţii externe ale Rusiei (SVR) informaţii sensibile din cadrul NATO.

Ca o ironie a sorţii, Hermann Simm a fost decorat în februarie 2006 de preşedintele eston cu „Ordinul Stelei Albe", pentru „servicii aduse naţiunii estone".

În acelaşi an însă, Simm credea că mai primise o medalie, oferită de statul rus pentru cea mai mare lovitură de informaţii împotriva NATO. Însărcinat cu verificarea oficialilor estoni, pentru a preveni infiltrări din partea unor forţe străine, Simm a participat la o conferinţă de contraspionaj în oraşul olandez Brunssum. Pentru că toţi participanţii ar fi fost, cel puţin teoretic, persoane ultraverificate, a căror probitate era dincolo de orice îndoială, toţi participanţii au primit câte un CD cu numele tuturor agenţilor confirmaţi sau suspectaţi că spionau NATO pentru Rusia şi lista cu agenţii dubli. CD-ul a aterizat a doua zi pe biroul preşedintelui Vladimir Putin, care a fost foarte impresionat. Simm a primit un bonus de 5.000 de euro, iar Serghei Iakovlev, omul său de legătură din SVR, l-a informat că SVR l-a promovat la rangul de general-maior pentru serviciile aduse Moscovei.

Riscurile extinderii NATO în fostul bloc comunist

Acum, Simm a ajuns în ultima fază a carierei sale: este la închisoare. Nu este un lucru neobişnuit ca în meseria lui - spionajul - cineva să-şi încheie activitatea între zidurile strâmte ale unei celule, scrie Der Spiegel, care prezintă povestea vieţii sale. Simm este încarcerat într-o clădire funcţională, din beton armat, postsovietică, în oraşul eston Tartu. Poartă uniformă de deţinut şi îşi caută alinarea în Biblie.

Este acelaşi om pe care NATO, într-un raport secret de 141 de pagini, îl califica drept spionul care a produs „cele mai mari pagube din istoria Alianţei".

Potrivit documentului consultat de Der Spiegel, ca fost şef al securităţii în Ministerul Apărării estonian, Simm a avut acces la cele mai secrete documente ale NATO pe care ţara sa le-a primit după ce s-a alăturat Alianţei, în 2004.

Pentru agenţii occidentali, breşa imensă provocată de Simm arată riscurile enorme pe care Alianţa şi le-a asumat o dată cu primirea fostelor state comuniste sau a celor din cadrul URSS.

Înainte de 1990 Simm era, oficial, miliţian, iar în secret - agent KGB în Estonia. El a reuşit însă să fie acreditat drept un erou al independenţei ţării după ce, în mai 1990, a organizat personal apărarea legislativului şi a guvernului în timpul tentativei eşuate a comuniştilor puri şi duri de a opri desprinderea Estoniei de URSS.

Agent şi pentru Germania

Până la arestarea sa, în septembrie 2008, NATO apreciază că Simm a înmânat ruşilor mii de documente secrete. Unele conţineau informaţii deosebit de sensibile despre politicile secrete de apărare ale NATO, inclusiv despre „instalaţii, mentenanţă, achiziţii şi sisteme criptografice", de care ruşii erau extrem de interesaţi.

La un moment dat, Simm s-ar fi oferit să furnizeze informaţii şi pentru Bundesnachrichtendienst (BND), agenţia de informaţii a Germaniei, şi a devenit una dintre sursele acesteia. El a ţinut la curent BND în legătură cu activităţile ruşilor şi ale organizaţiilor criminale din statele baltice şi a fost plătit generos pentru aceste informaţii.

Potrivit raportului NATO, superspionul „a compromis o serie de rapoarte de informaţii şi analize ale NATO", inclusiv referitoare la combaterea terorismului, planuri militare secrete şi de contraspionaj.

Omul său de legătură trădează în SUA

Conform anchetei derulate în Estonia după ce Simm a fost depistat, acesta a primit de la SVR un salariu standard de agent, de aproape 1.000 de euro pe lună, plus 200 de euro pentru îngrijirea sănătăţii. Ruşii i-au mai dat o cameră digitală, un laptop, un stick USB şi o cutie de medicamente cu fund dublu pentru ascunderea cardurilor de memorie. Simm le înmâna ruşilor informaţiile la întâlnirile conspirative pe care le avea cu omul său de legătură în toată Europa, cu excepţia Marii Britanii („prea multe camere de supraveghere", după cum motiva coordonatorul său din SVR), dar şi a Norvegiei („prea scumpă") şi Germaniei („poliţia are prea mulţi informatori").

Conform versiunii publice a anchetei, Simm a început să trezească suspiciuni în 2008. BND şi FBI au contribuit la ţinerea lui sub supraveghere. Pe 16 septembrie 2008, într-o inexplicabilă încălcare a regulilor de siguranţă stabilite între ei, omul de legătură al lui Simm din SRV, Iakvolev, l-a sunat pe telefonul mobil şi a anulat o întâlnire. Conversaţia a fost înregistrată de KaPo, poliţia de securitate a Estoniei. Trei zile mai târziu, Simm a fost arestat în timp ce se întorcea de la cumpărături. Omul său de contact din SVR, Iakovlev, a dispărut fără urmă, iar mai târziu au apărut zvonuri că ar fi trădat şi ar fi fugit în Statele Unite.

Ruşii l-au păcălit că l-au făcut general SVR

Pe 5 februarie 2009 Simm a fost condamnat la 12 ani şi jumătate de închisoare şi la plata unor despăgubiri în valoare de 1,3 milioane euro. În plus, a trebuit să returneze guvernului salariile plătite, adică aproape 85.000 de euro. I-au fost confiscate câteva case şi proprietăţi, mai multe picturi şi o colecţie de 44 de monede.

Cu un an înainte de arestare, Simm donase un candelabru bisericii din localitatea sa natală, Suuri-Jaani. Gestul nu pare să-i fi adus noroc. Chiar şi speranţa că îşi va petrece anii de aur ca general pensionar în Rusia se dovedise a fi fost o iluzie. La ultima lor întâlnire, Iakovlev îl informase că rangul şi medaliile lui nu au existat niciodată în Rusia şi că nu a fost altceva decât un trădător plătit.

Predecesorii pălesc în faţa lui Simm

Simm nu a fost singurul spion din istoria NATO. Ani de zile, Rainer Rupp, un vest-german care acţiona sub numele de cod „Topaz", a furnizat informaţii secrete pentru STASI, poliţia secretă a fostei Germanii de Est. Ofiţerul francez Pierre-Henri Bunel a furnizat Iugoslaviei planurile NATO de bombardament în timpul crizei din Kosovo, iar Daniel James - interpretul personal al unui general britanic - a dezvăluit Iranului detalii sensibile despre operaţiunile militare ale ţării sale în Afganistan.

Nu s-a mai întâmplat niciodată, a conchis însă analiza NATO, ca un volum atât de mare de secrete militare să fie compromise pentru o perioadă atât de mare de timp, cum a fost cazul estonianului Hermann Simm.

Fostul ofiţer KGB, reconvertit în campion al independenţei estone, a predat ruşilor informaţii deosebit de sensibile despre politicile secrete de apărare ale NATO.


sursa: romania libera

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu