Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Lovitura la Videanu si Rosia Montana: Parlamentul European a interzis mineritul pe baza de cianuri | Miscarea celor ca noi!

joi, 6 mai 2010

Lovitura la Videanu si Rosia Montana: Parlamentul European a interzis mineritul pe baza de cianuri

joi, 6 mai 2010
Lovitura la Videanu si Rosia Montana: Parlamentul European a interzis mineritul pe baza de cianuri

Proiectul Rosia Montana va fi practic stopat, dupa ce euroaparlamentarii au votat, miercuri, rezolutia care solicita interzicerea generala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in UE, pana la sfarsitul lui 2011. Rezultatul votului este o grea lovitura pentru Adriean Videanu, cel care a inclus proiectul in programul de guvernare, dar si pentru Elena Basescu, unul dintre cei mai infocati sustinatori ai continuarii exploatarii miniere din Apuseni.

Dintre deputatii prezenti in plen, 488 au votat in favoarea rezolutiei, 48 impotriva, in timp ce 57 au preferat sa se abtina. Astfel, prin documentul adoptat, Parlamentul European invita Comisia "sa propuna interzicerea totala a utilizarii tehnologiilor de minerit pe baza de cianuri in Uniunea Europeana pana la sfarsitul lui 2011, deoarece aceasta este singura modalitate sigura de protejare a resurselor noastre de apa si a ecosistemelor impotriva poluarii cu cianuri in urma activitatilor miniere si sa efectueze, totodata, o evaluare normala a impactului", se arata in documentul adoptat.

De asemenea, Comisia Europeana si statele membre nu ar trebui "sa sustina, direct sau indirect, nici un proiect de minerit care implica utilizarea de tehnologii pe baza de cianuri in UE pana cand se va aplica interdictia generala si nici sa nu sustina astfel de proiecte in tari terte". Totodata, europarlamentarii considera ca fiecare companie de exploatare ar trebui să fie obligata "sa detina o asigurare pentru a compensa daunele si a acoperi toate costurile de remediere pentru restabilirea starii ecologice si chimice initiale, in cazul producerii unui accident sau al unei functionari defectuoase". Nu in ultimul rand, se solicita incurajarea "reconversiei industriale a zonelor in care a fost interzis mineritul pe baza de cianuri prin intermediul unui sprijin financiar adecvat pentru sectoarele industriale nepoluante, pentru energia regenerabila si turism".

Sustinatorii EBA, Preda si Ungureanu

Rezolutia a fost adoptata dupa ce Laszlo Tokes si Janos Ader au solicitat interzicerea utilizarii cianurii in minerit. Opinia celor doi nu a fost deloc impartasita insa, asa cum Agentia de Investigatii Media a prezentat, de catre europarlamentarii din grupul Popularilor. Printre acestia s-au numarat si cateva figuri marcante din randul PDL, precum Elena Basescu, Cristian Preda sau Traian Radu Ungureanu. Fiecare dintre acestia s-a declarat impotriva adoptarii unei rezolutii de acest gen, ei motivand ca o asemenea masura ar avea efecte negative atat din punct de vedere social, cat si din punct de vedere economic. Pozitia acestora nu este totusi una deloc surprinzatoare. Asta intrucat proiectul minier de la Rosia Montana se bucura de o larga sustinere in interiorul Partidului Democrat Liberal. De altfel, chiar Adriean Videanu a fost cel care a anuntat ca proiectul va fi inclus in programul de guvernare. In ceea ce-l priveste pe presedintele tarii, Traian Basescu, acesta nu s-a pronuntat niciodata impotriva exploatarii miniere, ba dimpotriva.

Andrei Ghiciusca
sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu