Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Legalizarea nepotismului universitar | Miscarea celor ca noi!

luni, 17 mai 2010

Legalizarea nepotismului universitar

luni, 17 mai 2010
Legalizarea nepotismului universitar

Legea educatiei intra astazi in dezbaterea plenului Camerei Deputatilor, dupa care va fi trimisa la Senat, camera decizionala in cazul invatamantului.

Deputatii din Comisia de invatamant au adoptat cu o saptamana intarziere noua lege a educatiei, cu 16 voturi ,,pentru", 10 voturi ,,impotriva" si 5 abtineri.

In timpul celor trei saptamani de discutii, uneori aprinse, unele dintre articolele propuse de minister au fost respinse, altele au fost modificate.

Banii vor urma studentul

Deputatii sustin ca au eliminat nepotismul din facultatile de stat, pentru ca legea interzice profesorilor sa ocupe functii de conducere in institutiile de invatamant superior de catre soti si rudele de pana la gradul 3.

Aceasta prevedere se poate aplica doar in cazul universitatilor de stat, nu si pentru cele particulare. Mai mult, articolul nu se refera si la posibilitatea ca sotii ori rudele sa ocupe functii in universitati, ceea ce inseamna ca doi soti nu ar mai putea ocupa, de exemplu, pozitiile de decan si pro-decan, dar pot foarte bine sa fie rector si pro-rector.

Parlamentarii au fost de acord ca partenerii sociali sa fie consultati la luarea deciziilor, iar educatia sa fie centrata pe student. Tinerii primesc si dreptul de a face parte din Consiliul de Administratie al universitatii si din comisiile de cazare. Subventia de la stat pentru fiecare student il va urma pe acesta in cazul in care se va transfera la o alta institutie de invatamant.

Cupoane de gradinita

La invatamantul preuniversitar, potrivit modificarilor aduse de Comisie, suplinitorii care in ultimii trei ani au dat examen de titularizare si au luat cel putin nota 7, dar nu au avut locuri, vor putea deveni titulari de drept pe posturile pe care le ocupa sau pe posturi din alte scoli.

Deputatii au votat si pentru aparitia cupoanelor de cresa si de gradinita, cu o valoare standard ce inca nu a fost stabilita. Tichetele vor putea fi folosite de parinti pentru a-si inscrie copiii la cele mai timpurii forme de educatie.

Termene pentru schimbarea examenelor

Parlamentarii au stabilit ca introducerea obligativitatii clasei pregatitoare sa intre in vigoare din anul scolar 2011-2012, iar trecerea clasei a IX-a la gimnaziu sa aiba loc cu generatia care intra in clasa a V-a la toamna. Bacalaureatul cu trei probe, propus de lege, va intra in vigoare incepand cu generatia care va incepe clasa a IX-a in anul scolar 2011-2012.

sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu