Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Euforia creditelor se răzbună. Ce fac băncile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor | Miscarea celor ca noi!

vineri, 21 mai 2010

Euforia creditelor se răzbună. Ce fac băncile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor

vineri, 21 mai 2010
Euforia creditelor se răzbună. Ce fac băncile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor

Bancherii susţin soluţia care este relativ simplă: fie se renegociează împrumutul, acolo unde se poate, fie se trece la executarea silită

Cei peste 1.360.000 de bugetari din România au de plătit înapoi la bănci 4,8 miliarde de euro, adică o cincime din împrumuturile totale acordate de bănci persoanelor fizice. Asta înseamnă, în medie, că fiecare bugetar are o datorie la bancă de peste 3.500 de euro. Situaţia diferă de la o bancă la alta, unele având o pondere de 10% din total credite acordate bugetarilor în timp ce la altele procentul ajunge şi la 25%, conform unor surse bancare citate de Mediafax, care fac referire la o situaţie a creditelor din România elaborată de BNR.
Ce fac băncile cu datoriile de 5 miliarde de euro ale bugetarilor
Întrebaţi ce se va întâmpla în cazul în care salariile angajaţilor la stat vor scădea cu 25% şi vor fi daţi afară şi 70.000 dintre ei, aşa cum s-a angajat Guvernul faţă de FMI, bancherii susţin că acest lucru va fi stabilit pentru fiecare în parte, respectiv fie se va restructura creditul, fie se va începe executarea silită.

"Băncile vor încerca să restructureze creditele. Nu există o formulă generală. Se va lua fiecare dosar în parte, se va analiza situaţia şi se va lua decizia. Unde nu se va putea restructura se va executa silit", a declarat pentru Gândul analistul financiar Bogdan Baltazar, fost preşedinte al BRD.

Bancherii s-au pregătit pentru această situaţie de la începutul crizei

Întrebat dacă băncile îşi iau măsuri de precauţie când vine vorba de acordarea de credite angajaţilor la stat, Baltazar a răspuns, surâzând, că "Băncile au fost prudente când a venit vorba de acordarea creditelor bugetarilor încă de la începutul crizei. Ne aşteptam să se întâmple ceva cu ei, să fie daţi afară, să li se scadă salariile, ceva. Noi suntem prudenţi de atunci şi de abia acum apare pericolul".

Restructurarea creditului, renegocierea lui cu bancă, înseamnă, de cele mai multe ori, prelungirea scadenţei acestuia, respectiv a perioadei în care trebuie rambursat. Pentru că rambursarea datoriei va fi întinsă pe un număr mai mare de luni, rata va scădea sensibil.

Printre beneficiile restructurării, a cărei aprobare depinde integral de bancă, se numără şi posibilitatea de a amâna plata dobânzilor pentru a anumită perioadă sau chiar amânarea integrală a ratei.

Băncile nu ştiu ce e mai periculos pentru credite: disponibilizările sau tăierea salariilor

În ceea ce priveşte "preferinţele" bancherilor privind modalitatea prin care Guvernul va reduce cheltuielile cu salariile bugetarilor, fie prin concedieri masive, fie prin scăderea generalizată a lefurilor, părerile sunt împărţite.....(Citeşte mai departe)

sursa: gandul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu