Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? DNA sufla in ceafa liderilor sindicali | Miscarea celor ca noi!

marți, 11 mai 2010

DNA sufla in ceafa liderilor sindicali

marți, 11 mai 2010
Cine santajeaza pe cine in scandalul bugetarilor?

DNA sufla in ceafa liderilor sindicaliNegocierile cu sindicatele sunt presarate cu presiuni ale procurorilor * DNA a luat la frunzarit dosarele liderilor de carteluri * Bogdan Hossu, Dumitru Costin, Marius Petcu si Iacob Baciu au fost trecuti "pe ordinea de zi" * Firmele si averile acestora fac obiectul de studiu * Deja liderii sindicali au lasat-o mai moale

Ultimele masuri luate de Guvern cu privire la reducerile bugetare au inflamat toate sindicatele importante din Romania. Drept urmare, au inceput obisnuitele presiuni asupra Guvernului, amenintat cu scoaterea in strada a mii de oameni. Liderii sindicatelor au fost invitati la Cotroceni si brusc, au inceput sa o lase mai moale. Potrivit acestora, se asteapta masurile asupra carora vor conveni Guvernul si reprezentantii FMI. Neoficial insa, prin DNA au inceput sa se faca presiuni, cum ca s-ar fi pornit ample verificari in ceea ce-i priveste pe cei mai importanti lideri sindicali. In plus, DNA a inceput sa-si arata iar muschii in dosarul "Voicu", chemandu-i la ordine pe Marius Locic si pe Costel Casuneanu.

Care ar fi agatamentul pentru liderii sindicalei? Conform mai multor surse juridice, liderul Cartel Alfa, Bogdan Hossu, Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical, Marius Petcu - CNSLR Fratia, Iacob Baciu – Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania si Aurel Cornea – Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant ar face obiectul unor cercetari ale procurorilor, care au luat la puricat firmele sefilor de sindicate, precum si averile agonisite de acestia. Se incearca astfel obtinerea unor masuri asiguratorii, care sa confere Guvernului oarece avantaj in negocieri. Actiunea nu este una tocmai ortodoxa, insa poate asigura linistea Guvernului, amenintat de un posibil santaj politic. Iar in situatia in care liderilor sindicali li se vor gasi unele hibe, ar fi rezolvata si problema unor eventuale miscari sociale.

Lideri de sindicat si administratori la firma lui Vantu

Patru dintre baronii sindicali se afla pe statele de plata ale lui Sorin Ovidiu Vantu sau au facut parte din consiliul de administratie al televiziunii Realitatea Tv. Mai exact, potrivit datelor de la Registrul Comertului, Marius Petcu, presedintele celor 800.000 de membri ai CNSLR Fratia, Iacob Baciu, liderul Confederatiei Sindicatelor Democrate din Romania, Dumitru Costin, conducatorul Blocului National Sindical, si Ion Popescu, presedintele Confederatiei Sindicale Meridian, sunt din 2005 administratorii Realitatea TV. Potrivit lui Ion Popescu, relatiile dintre cei patru lideri sindicali si Realitatea TV s-au cimentat prin intermediul lui Liviu Luca, sindicalistul-sef din Petrom si partenerul lui Sorin Ovidiu Vantu in afacerile defunctei companii Petromservice, „capusa” Petrom.

Denuntati la DNA pentru evaziune

Dumitru Costin, Iacob Baciu, Marius Petcu si ceilalti sindicalisti care administreaza televiziunea lui Sorin Ovidiu Vintu au produs, doar in 2008, o evaziune fiscala de 6,2 milioane de lei noi, conform ANAF. De altfel, Fiscul le-a facut sindicalistilor si o plangere penala la DNA in acest caz. Ca administratori la Realitatea Media SA, cei enumerati ar fi folosit, potrivit ANAF, trei metode de ocolit taxele si impozitele catre stat. Una dintre ele a fost utilizarea contractelor de drepturi de autor pentru plata salariilor, cu scopul de a se eluda plata impozitelor.

Costin suspectat de legaturi cu mafia pariurilor

De asemenea, in ceea ce-l priveste pe Dumitru Costin, procurorii ar lucra la un dosar referitor la unele blaturi din fotbalul romanesc, de care actualul lider sindical nu ar fi deloc strain. Mai exact, anchetatorii doresc sa reactiveze un dosar de cercetare mai vechi, in care Costin, fost presedinte al echipei International Curtea de Arges era cercetat dupa ce ar fi trantit unele meciuri in divizia B. De altfel, anul trecut au aparut si in presa cateva informatii cu privire la o eventuala implicare a lui Dumitru Costin in mafia pariurilor. S-a vorbit la vremea respectiva de un nou dosar chiar, ce ar sta sa explodeze in fotbalul romanesc, imediat dupa cel al “Mitei pentru arbitri.” Pe de alta parte, presedintele BNS, Dumitru Costin, i-a mai vizitat si cu alta ocazie pe procurorii DNA, care l-au audiat in 2007 intr-un dosarul privind unele licitatii si achizitii facute de Posta Romana.

Nu au vrut sa-si faca publice averile

Propunerea de modificare a Legii Agentiei Nationale de Integritate (ANI), prin care liderii federatiilor si confederatiilor sindicale ar putea fi obligati sa-si publice declaratiile de avere si de interese, a creat agitatie in randurile celor vizati. Sindicalistii au acuzat faptul ca autoritatile statului au intentia de a strica imaginea sindicatelor. Totusi, nu de putine ori au existat situatii in care s-a descoperit ca firme ale sindicalistilor primeau de la stat contracte extrem de grase, in schimbul asigurarii “pacii sociale”. Ca un exemplu, Matei Bratianu, vicepresedinte al Blocului National Sindical, care este in paralel si deputat PSD de Constanta, detine actiuni la firma SC Postcom Bucuresti, a fost membru in Consiliul de Administratie al Realitatea Media, are cinci terenuri, din care patru mostenite, detine trei case si un apartament. De asemenea, el are peste 400.000 de lei in conturi si a incasat peste 300.000 de lei din partile sociale pe care le detine la o societate comerciala. Dumitru Costin, lider BNS, este actionar in doua firme off-shore, Crypton International Ltd. si Interactive Commtech Development SA, societati cu sediul in Insulele Turks si Caicos din Marea Caraibelor, Oceanul Atlantic. In plus, a fost asociat in afaceri cu controversatul Gheorghe Tofan si este inca actionar in Realitatea Media, alaturi de Marius Petcu (lider CNSLR Fratia), Iacob Baciu (Confederatia Sindicatelor Democratice din Romania) si Ion Popescu (sindicatul Meridian). Iacob Baciu are un salariu platit din cotizatii sindicale de 4.000 de lei, detine un imobil la Targu-Mures, o parte din casa parinteasca, un apartament in Bucuresti si un teren la Saftica. Bogdan Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, este platit cu 4.000 de lei, bani proveniti din cotizatia de sindicat si detine doua apartamente in Capitala.

Sefii sindicatelor se dau pana la urma cu Puterea

O alta varianta pentru “inmuierea” liderilor sindicali ar putea consta intr-o serie de promisiuni si avantaje pe care Guvernul si presedintele Basescu ar putea sa le ofere acestora in nume personal. Iar prima dintre ele s-ar traduce in inregimentarea sefilor de sindicate intr-un partid politic urmata eventual de asigurarea unei functie “linistite” prin vreun minister. De altfel, aceasta varianta este foarte plauzibila, daca ne uitam si ce s-au intamplat cu alti lideri sindicali, mutati fiecare, la un moment dat, de partea Puterii. Dintre cele mai cunoscute nume se disting Miron Mitrea, fost presedinte executiv al C.N.S.L.R. Fratia intre 1991-1995, ajuns ulterior in Parlament si chiar in Guvern, ca ministru al Transporturilor, sau Victor Ciorbea, lider al C.N.S.L.R. Fratia, dupa 1990, devenit prim-ministru in 1996. De asemenea, Matei Bratianu, fost presedinte, secretar general, vicepresedinte, prim-vicepresedinte BNS, este momentan deputat PSD de Constanta, la fel ca si Dumitru Chirita, fost vicepresedinte al Blocului National Sindical. Ioan Radoi, fost vicepresedinte BNS, actualmente este senator PSD. Olguta Cocrea, fost vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Posta Romana, ocupa in present fotoliul de deputat independent. Marian Sarbu, fost vicepresedinte C.N.S.L.R. Fratia, a ajuns secretar de Stat in Ministerul Muncii, deputat, ministru al Muncii, din nou deputat si in cele din urma ministru delegat pentru Relatia cu Partenerii Sociali. Ion Giurescu fost presedinte al Confederatiei Sindicale CERES, a devenit al PSD+PUR. Marius Sorin Gondor, fost vicepresedinte al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, momentan ocupa fotoliul de deputat PD-L. Mircia Giurgiu, fost secretar confederal al BNS, a ajuns si el deputat PD-L in legislatura 2004-2008. Pavel Todoran, fost presedinte al C.N.S.L.R. Fratia si al Federatiei Energetice, s-a aflat in Parlament inca din 1990, ca deputat PDSR. Gheorghe Ciobanu, fost vicepresedinte al Uniunii Sindicatelor Functionarilor Publici, se afla in Parlament din 2008, ca deputat din partea PD-L. Valentin Mocanu, fost secretar general al Confederatiei sindicale C.N.S.L.R. Fratia, a fost numit in 2009 secretar de Stat la Ministerul Muncii. Gheorghe Popa, liderul Federatiei Sindicale Miscare-Comercial pana in 2009, s-a mutat la Ministerul Transporturilor, ca - secretar de Stat pe probleme feroviare (PD-L). Lucian Nicolae Bode, fost presedinte al sindicatului Electrica Zalau, este din 2008 deputat PD-L. Si nu in ultimul rand, Catalin Croitoru, presedintele fondator al Federatiei Educatiei Nationale, fondator si presedinte al Confederatiei Independente a Salariatilor Bugetari "Fides", nu a rezistat nici el decat pana in 1998, cand a devenit membru al Partidului Democrat, actualmente ocupand fotoliul de deputat din partea PD-L.

Andrei Ghiciusca
sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu