Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Copiii romani, folositi pe post de cobai | Miscarea celor ca noi!

duminică, 16 mai 2010

Copiii romani, folositi pe post de cobai

duminică, 16 mai 2010
Copiii romani, folositi pe post de cobai # Tara lui Mengele

Copiii romani, folositi pe post de cobaiGuvernul Boc da verde companiilor farmaceutice la realizarea testelor pe minori sub 14 ani * La fel si Comisia de Sanatate a Senatului, ca si Comisia pentru Drepturile Omului *Autoritatile ignora scandalurile recente legate de testarile ilegale si ii lasa pe parinti sa dispuna dupa bunul plac de corpul si viata copiilor lor

Romania continua sa fie tara testelor. Mai nou, Guvernul Boc si o parte din senatorii tarii s-au declarat de acord ca minorii cu varste sub 14 ani sa fie folositi drept cobai de catre marile companii farmaceutice. Comisia de Sanatate Publica a Senatului a respins, in urma cu cateva zile, un proiect de lege prin care se interzicea testarea medicamentelor pe copiii din Romania. La fel a facut si Comisia pentru drepturile omului, culte si minoritati, prezidata de senatorul UDMR Gyorgy Frunda. Totodata, Guvernul, prin premierul Emil Boc, a dat si el aviz negativ propunerii, oferind ca argumente in acest sens cateva directive europene. Singurul aviz favorabil a fost obtinut de la Comisia juridica de numiri, disciplina, imunitati si validari.

Senatorul Iulian Urban, impreuna cu alti 17 parlamentari PDL, au propus modificarea Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Astfel, acestia au cerut introducerea unei noi prevederi, potrivit careia "testarea medicamentelor pe subiecti umani in varsta de pana la 14 ani pe teritoriul Romaniei constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 2 ani la 5 ani sau cu amenda de la 10.000 Ron la 100.000 Ron". In expunerea de motive care a insotit propunerea legislativa, se arata ca "in ultima perioada o serie de societati de productie a medicamentelor au ales sa efectueze procedura de testare a acestora pe subiecti umani pe teritoriul tarii noastre, de cele mai multe ori subiectii fiind copii minori, preluati/introdusi in asemenea proceduri cu acordul parintilor si in baza unei documentatii precare".

De asemenea, in document se precizeaza ca, pana in present, legislatia existenta nu interzice asemenea teste, dar nici nu prezinta un cadru larg prin care sa fie reglementate proceduri stricte de efectuare a testelor, de supraveghere, de prezentare si combatere a potentialelor riscuri, precum si o procedura care reglementeaza raspunderea in caz de reactii adverse, afectiuni grave sau deces al subiectului testului. Prin urmare, senatorul Iulian Urban propus ca procedurile de testare a medicamentelor pe copii in varsta de pana la 14 ani sa fie interzise, "in scopul protejarii acestora in conditiile in care pana la aceasta varsta se apreciaza ca nu au capacitate de exercitiu si nici discernamant pentru a-si exprima consimtamantul".

Teste pentru cateva sute de lei

Proiectul de lege care ar interzice testarea medicamentelor pe minorii romani a fost depus la Senat in data de 24 ianuarie 2010, ca urmare a scandalului legat de testarile ilegale ale vaccinului CantGrip pe minorii din Arad. Dupa cum se stie, la inceputul acestui an, mai multi copii cu varste de pana la 14 ani din Arad au fost "oferiti" de parinti, in schimbul catorva sute de lei, pentru testarea vaccinului Cantgrip si depistarea eventualelor reactii adverse ce ar fi putut aparea in urma inocularii. Sanatatea minorilor a fost supusa astfel mai multor riscuri, mai ales ca firma Ife Human Pharmacology - care se ocupa de testarea vaccinului - a fost acuzata si cu un an in urma de "practici neortodoxe", dupa ce ar fi testat in mod illegal anumite medicamente pe femei din Arad, dornice de a castiga un ban in plus

In plus, Directia de Sanatate Publica Arad habar nu avea la momentul respectiv ca in incinta unui dispensar medical se fac astfel de teste. "Dumnealor nu ni s-au adresat nouă. Nu stim nimic, cu toate ca există niste contracte de confidentialitate cu niste persoane care pot ramane insarcinate. Se vede ca studiile se bazeaza pe medicamente, combinatii chimice, or, nu e posibil sa facem experimente pe oameni si mai ales fara sa stie DSP-ul. Daca femeile respective sunt in perioada fertila, pot sa aiba copii cu malformatii sau chiar avorturi, putand chiar sa apara boli cronice. Sunt niste medicamente despre care nu stim nimic, nici ce efect au asupra omului, si nici in ceea ce priveste dozajul, pentru ca sunt in studiu, or asa ceva nu se poate intampla", declara in urma cu un an Gabriela Tarle, fostul director al DSP, cu privire la testele pe carefirma Ife Human Pharmacology le facea in mod ilegal.

Parintii nu pot dispune de corpul copiilor lor

Pe de alta parte, s-a cerut si eliminarea din Codul Civil, aflat pe masa Parlamentului, a unor articole ce dadeau dreptul judecatorilor sa dispuna contra vointei parintilor, sa se poata testa medicamente si vaccinuri pe copii minori, fara acordul lor sau al parintilor acestora. Prin urmare, in momentul actual, din punct de vedere juridic, in Romania nu exista nici un cadru legal care sa permita efectuarea de teste medicale pe minori. Concret, intrucat in tara noastra nu exista o lege in acest sens, parintii nu au nici un drept sa dispuna de corpul si viata copiilor lor minori, "astfel incat sa-i ofere drept marfa unei firme IFE HUMAN PHARMACOLOGY SRL unde sa fie transformati in cobai si supusi unor teste medicale urmare a carora pot sa sufere reactii adverse".

Andrei Ghiciusca
sursa: Agentia de investigatii media

1 comentarii:

Anonim spunea...

Doamne fereste!
Nu dispunem dupa bunul plac de copiii nostri desi din nefericire, exista cateva expresii tembele romanesti de genul "Eu te-am facut eu te omor!" sau "Sa aiba grija de mine la batranete".

Trimiteți un comentariu