Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Copiii cad pradă capcanelor de pe internet | Miscarea celor ca noi!

marți, 4 mai 2010

Copiii cad pradă capcanelor de pe internet

marți, 4 mai 2010
Copiii cad pradă capcanelor de pe internet
Copiii cad pradă capcanelor de pe internet
Unul dintre cele mai periculoase fenomene la care se expun cei mici este „groomingul“, adică ademenirea lor de către pedofili. Mulţi dintre părinţi nu ştiu nimic despre întâlnirile odraslelor lor cu persoane cunoscute în mediul virtual.

Copiii sunt fascinaţi să adune cât mai multe contacte în lista de messenger, deşi nu-i cunosc personal pe toţi cei cu care se întâlnesc în mediul virtual, potrivit organizaţiei Salvaţi Copiii România.

În acelaşi timp, nu sunt deranjaţi de faptul că prietenii lor transmit ID-ul de messenger şi altor persoane, fără a le cere permisiunea, susţine analiza organizaţiei. 95% din copiii prezenţi la dezbaterea „Libertate şi responsabilitate pe Internet", organizată săptămâna trecută de Salvaţi Copiii, au spus că au şi câte 500 de contacte în lista de „mess", pe lângă conturile pe reţelele de socializare pe care le întreţin.

Potrivit unui studiu al organizaţiei, deşi 67% din părinţi spun că discută cu cei mici despre experienţele legate de internet, 18% din ei nu cer copiilor să-i informeze înainte de a se întâlni cu o persoană necunoscută contactată pe net. „Unul din cele mai periculoase fenomene la care se expun este «groomingul», adică ademenirea copiilor de către persoane necunoscute, cum ar fi pedofilii, prin intermediul reţelelor de socializare", a precizat Irina Nicolai, reprezentant Salvaţi Copiii România.

Copiii spun una,părinţii cred alta

Copiii şi adolescenţii ajung să stea pe internet şi o zi întreagă, spre deosebire de părinţi şi de profesori, care petrec aproximativ trei ore pe zi, conform aceluiaşi studiu. Părinţii, însă, au o percepţie diferită cu privire la timpul petrecut de copiii lor pe net.

Potrivit cercetării, 70% din adolescenţi şi 54% din copii folosesc zilnic netul, deşi părinţii cred că frecvenţa cu care copiii lor utilizează mediul virtual este cu 30% mai mică în cazul adolescenţilor şi cu 12% mai mică în cazul copiilor. Percepţia părinţilor este diferită şi în ceea ce priveşte durata de folosire a calculatorului şi a internetului. Jumătate dintre ei cred că, pe zi, copiii lor petrec în mediul online doar o oră, pe când copiii spun că durata medie de utilizare a netului este de circa trei ore zilnic.

„De obicei, copiii intră pe internet când vin de la şcoală, iar părinţii nu sunt acasă. Aceştia din urmă au impresia că ei stau pe net doar atunci când îi pot observa, ceea ce nu este adevărat", a explicat Irina Nicolai.

Programe de control parental

Siguranţa copiilor pe internet depinde de modul în care părinţii reuşesc să discute cu cei mici situaţiile întâlnite în mediul online, potrivit lui Ştefan Tănase, reprezentant Kaspersky Lab. Irina Nicolai, de la Salvaţi Copiii România, spune că una dintre soluţiile existente pentru a spori gradul de securitate pe internet ar fi instalarea unor programe de control parental care pot limita atât timpul petrecut în mediul virtual, cât şi accesul pe diverse site-uri.

sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu