Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Ce masuri de austeritate au adoptat alte state europene | Miscarea celor ca noi!

luni, 17 mai 2010

Ce masuri de austeritate au adoptat alte state europene

luni, 17 mai 2010
Ce masuri de austeritate au adoptat alte state europene

Pe intregul continent, guvernele opereaza reduceri de buget de amploare nemaiintalnita de multe decenii. Grecia, vazuta drept polul crizei, a declansat un razboi dur impotriva evazionistilor fiscali, incepand cu medicii si cu proprietarii de piscine.

Dupa ce a redus cu 12% salariile functionarilor publici, a redus pensiile cu 10% si a facut concedieri in companiile de stat, guvernul elen a trecut la masuri dure impotriva evazionistilor fiscali. "La televiziunile grecesti, se vorbeste despre medici ca despre teroristi dati in urmarire generala", scriu corespondentii presei occidentale.

Guvernul elen a realizat o lista a 68 de medici care au venituri mari, care nu-si platesc impozitele. In cartierul Kolonaki, unul dintre cele mai luxoase din Atena, un audit a descoperit medici care nu au scris nici macar o reteta si nu au inregistrat niciuna dintre vizitele pacientilor. Multi dintre ei se confrunta acum cu amenzi uriase si cu dosare penale, in timp ce conturile le-au fost inghetate. ,,Atitudinea fata de plata impozitelor este cea care a adus tara in genunchi", a declarat premierul George Papandreou. Masura e destinata sa tempereze furia publicului, care considera ca bogatii nu sunt afectati de masurile dure luate de guvern. Piscine ,,vanate" din elicopter Autoritatile elene folosesc elicoptere si tehnologia Google Earth pentru a detecta piscinele neautorizate. In suburbia Ekali, din nordul Atenei, politia financiara a identificat 425 de vile cu piscine, in timp ce numai 170 de piscine erau inregistrate legal. Oficialii spun ca proprietarii le camufleaza, pentru a scapa de taxa de 5.000 de euro. Potrivit Transparency International, "economia neagra" din Grecia ar putea reprezenta 40% din PIB. Pentru prima data de la intrarea in UE, grecii se confrunta cu o scadere masiva a nivelului de trai, iar prognozele arata ca economia se va contracta cu 4% in acest an. Atena va reduce si cheltuielile militare, posibil pana la 2,3% din PIB, potrivit oficialilor.

Cresteri de impozite in Spania si in Portugalia

Portugalia a operat taieri mari de salarii in sectorul public, a marit TVA si impozitul pe profit si a redus cu 5% salariile oficialilor alesi. In Spania, guvernul a impus reduceri de 15 miliarde de euro, ce includ taierea a 5% din salariile functionarilor publici, dar ia in calcul si cresteri de impozite. Aceste masuri suplimenteaza un pachet de austeritate in valoare de 50 de miliarde de euro anuntat in ianuarie. Organizatiile sindicale din ambele tari ameninta cu proteste. Socul resimtit de populatie este mare, dupa decenii de crestere economica neintrerupta, in care cele doua tari s-au bucurat de beneficiile financiare ale apartenentei al UE. Economistii spun ca nici guvernul si nici populatia nu au inteles importanta sectorului privat, care trebuie sa plateasca pentru beneficiile sociale.

"Spaniolii vor sa gandeasca precum cubanezii si sa traiasca precum americanii", a declarat pentru ,,Financial Times" economistul spaniol Lorenzo Bernaldo de Quiros. Italia: salarii inghetate Guvernul italian planuieste inghetarea salariilor timp de un an in sectorul public si reducerea bugetelor unor ministere. Ministrul Roberto Calderoli a declarat ca va propune reduceri de salarii de cel putin 5% pentru ministri si parlamentari. Amnistia fiscala pentru cei care aveau venituri nedeclarate in banci straine a adus la buget circa 100 miliarde de euro, potrivit ,,Financial Times".

Guvernul a anuntat ca va sista fondurile pentru dezvoltare a patru regiuni care au deficite mari ale bugetelor de sanatate, cerandu-le sa mareasca impozitele. Controversatul proiect al podului suspendat ce urma sa uneasca Sicilia de Peninsula, in valoare de 6,1 miliarde de euro, a fost sistat. Datoria publica a Italiei, de 115,8% din PIB, este printre cele mai mari din lume.

Franta: economie la curent

Franta s-ar putea confrunta cu proteste masive, dupa ce premierul Francois Fillon a anuntat inghetarea pe trei ani a cheltuielilor publice. O alta masura este sistarea iluminatului de noapte pe autostrazile din jurul Parisului. Unii ministri din cabinetul francez sunt gata sa-si reduca salariile, dar altii se opun, scrie ,,Journal du Dimanche".

Bulgaria reduce ambasadele

Bulgaria va inchide 20% din cele 100 de ambasade ale sale, incepand cu cea din Grecia, a declarat recent ministrul bulgar de Externe, Nikolai Mladenov. ,,Nu suntem in situatia de a avea peste tot ambasade si consulate si trebuie sa reducem cheltuielile" a explicat Mladenov. Criteriile de selectie vor tine seama de parteneriatele strategice si de interesele de afaceri ale tarii.

Masuri dure in Germania

Dupa ce a acordat ajutoare de 123 miliarde de euro Greciei, Germania va fi fortata sa ia cele mai dure masuri de austeritate dupa 1945. Roland Koch, presedintele adjunct al Uniunii Crestin Democrate, condusa de cancelarul Angela Merkel, a declarat ca ,,nicio arie bugetara nu este tabu". Cele mai mari reduceri sunt asteptate in bugetul educatiei si in ajutoarele acordate familiilor. S-a renuntat deja la reducerile de impozit promise in octombrie. In schimb, acum se discuta despre cresteri de impozite pentru a umple un deficit fiscal de 10 miliarde de euro.

La britanici, ,,scheletele incep sa cada din dulap"

In Marea Britanie, o prima transa de reduceri de cheltuieli va fi anuntata in aceasta saptamana, cu intarziere din cauza campaniei electorale. Printre primele masuri ale noului guvern conservator a fost micsorarea salariilor ministrilor cu 5%. Executivul acuza guvernarea laburista ca a lasat ,,gauri negre" in buget, constand in obligatii de plata de miliarde de lire, despre care nu se stia nimic. Ministrii se tem ca acestea i-ar putea obliga sa ia masuri si mai severe. "O multime de vesti proaste privind finantele publice au fost ascunse si lasate pe seama noului guvern. Scheletele incep sa cada din dulap" a declarat Vince Cable, ministrul Afacerilor si inovatiei. Guvernul va anunta in curand detaliile unei prime reduceri de cheltuieli, in valoare de 6 miliarde de lire, destinata ,,carpirii" deficitului de 163 de miliarde. Bugetele unor departamente ar putea fi reduse cu pana la 25% si sunt asteptate cresteri de taxe, inclusiv marirea TVA-ului. Marea Britanie si Irlanda au fost printre cele mai cheltuitoare tari europene in perioada in care s-au dezvoltat baloanele imobiliare, inainte de colapsul bancii americane Lehman Brothers.

In Irlanda, au fost anuntate deja reduceri de salarii in sectorul public, de la 5% pentru un maturator, pana la 20% pentru premierul Brian Cowen. Au fost reduse si alocatiile pentru copii, cu procente intre 6,8 si 9,6%. ,,Pericolul este ca dozele mari de austeritate sa inabuse cresterea economica, agravand problemele si provocand o recadere in recesiune", scrie ,,Financial Times".

*Fiscul grec cauta prin satelit piscinele nedeclarate, ca sa le impoziteze. Reprezentantii fiscului umbla prin cafenele si solicita consumatorilor sa le arate chitantele.

sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu