Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Boc: dacă nu tăiem salariile şi pensie, din decembrie nu le mai plătim | Miscarea celor ca noi!

joi, 20 mai 2010

Boc: dacă nu tăiem salariile şi pensie, din decembrie nu le mai plătim

joi, 20 mai 2010
Ce s-a discutat la Cotroceni. Boc: dacă nu tăiem salariile şi pensie, din decembrie nu le mai plătim

Ce s-a convenit la Cotroceni: Reducerile de 25% şi 15% rămân în picioare
Boc: dacă nu tăiem salariile şi pensie, din decembrie nu le mai plătim
"Astăzi s-a convenit să rămână scrisoarea de intenţie către FMI în termenii cunoscuţi, de reducere a salariilor cu 25% şi a pensiilor cu 15%", a precizat, pentru Gândul, liderul UDMR, ministrul Kelemen Hunor, după întâlnirea de la Cotroceni a preşedintelui Traian Băsescu cu reprezentanţii puterii. Potrivit acestuia, detaliile tehnice vor fi stabilite zilele următoare. "După discuţiile care vor avea loc zilele acestea cu sindicatele, marţi, Traian Băsescu va avea întâlniri cu grupurile parlamentare, miercuri, cel mai probabil, va fi aprobată scrisoarea de intenţie cu Fondul, iar, joi, vom avea şi textul pentru asumarea răspunderii Guvernului, care va fi un proiect de lege privind diminuarea cheltuielilor bugetare şi stimularea economiei", a precizat Kelemen. El a adăugat că UDMR a reiterat în cadrul discuţiilor de joi, de la Cotroceni, cu şeful statului, posibilitatea ca pensiile minime să nu fie afectate de măsurile de austeritate. De altfel, surse participante ne-au declarat că şi reprezentanţii independenţilor, cât şi cei ai minorităţilor naţionale au cerut ca unele dintre aceste măsuri să fie atenuate în cazul pensionarilor. (R.D.)

Premierul Emil Boc a lăsat joi de înţeles înainte de a intra la întâlnirea cu liderii sindicali că scrisoare către FMI este ca şi bătută în cuie, cu toate că, din punct de vedere oficial, măsurile de austeritate încă s-ar mai negocia. "Discutăm cu sindicatele,cu patronatele, cu partidele politice, cu grupurile parlamentare astfel încât cu cifrele în faţă, cu cifrele pe care le avem să luăm cea mai bună decizie pentru România. Deciziile, în esenţă, sunt foarte grele, dar alternativele sunt foarte puţine: ori majorăm taxele, ori reducem cheltuielile. Din nefericire, criza economică ce s-a adâncit în 2010 în loc să aibă un alt curs în întreaga lume ne determină ca acum să luăm măsuri aspre, dure ca să putem plăti salarii şi pensii în România", a nuanţat şeful Executivului.

Mai mult el, a avertizat că dacă aceste tăieri de pensii şi salarii nu s-ar aplica, statul român nu va mai putea în luna decembrie măcar să le plătească.

"Alternativa este să plătim salarii şi pensii, chiar dacă sunt mai reduse, sau, în decembrie, să nu plătim deloc. Asta este alternativa pe care o are România în momentul de faţă", a explicat Emil Boc.

Calendarul asumării

În ceea ce priveşte asumarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege în care vor fi cuprinse toate reducerile de cheltuieli publice, premierul a spus că miercuri va trece de Cabinet scrisoarea către FMI, urmând ca imediat Executivul să se ducă în Parlament. "Miercurea viitoare, Guvernul va aproba în şedinţă scrisoarea de intenţie către FMI şi imediat după aceea îşi va asuma Guvernul răspunderea pe un proiect de lege care să pună în aplicare scrisoarea de intenţie şi măsurile de susţinere a activităţii economice şi a locurilor de muncă în România", a spus Boc.

Vlădescu: Modificarea scrisorii suplimentare cu FMI ar fi o eroare

Modificarea scrisorii suplimentare la acordul cu Fondul Momentar Internaţional convenită la începutul lunii cu misiunea de evaluare a instituţiei ar reprezenta o eroare, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, înainte de întâlnirea cu liderii sindicali şi cu premierul Emil Boc. "Punctul meu de vedere este că modificarea scrisorii de intenţie ar fi o eroare", a precizat Vlădescu.

Întrebat dacă ar accepta o parte din propunerile înaintate de sidicalişti şi care sunt acestea, oficialul MFp a răspuns "veţi afla la sfârşitul discuţiilor", sugerând, astfel, că s-ar putea lua o decizie după întâlnirea care are loc la Ministerul Finanţelor Publice.

Preşedintele s-a întâlnit la Cotroceni cu liderii partidelor care susţin Guvernarea

Premierul Emil Boc şi liderii partidelor care susţin actuala guvernare s-au întâlnit joi, la Palatul Cotroceni, cu preşedintele Traian Băsescu pentru a discuta pe marginea proiectului de lege privind reducerea cheltuielilor bugetare asupra căruia Executivul intenţionează să îşi asume răspunderea în Parlament.

Printre participanţii la întâlnirea de la Cotroceni, în afară de Emil Boc, s-au mai aflat şi Marko Bela, Kelemen Hunor, Gabriel Oprea şi Varujan Pambuccian, a declarat, pentru Mediafax, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase. "Pe fond, a fost o discuţie pe marginea scrisorii de intenţie, concluzia fiind susţinerea întregului arc guvernamental privind măsurile anunţate pentru punerea în aplicare a scrisorii de intenţie cu FMI", a spus Roberta Anastase. Şeful statului urmează să se întâlnească, marţi, cu grupurile parlamentare PDL, UDMR, independenţi şi minorităţi pentru a discuta despre scrisoarea de intenţie convenită cu FMI, a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Traian Băsescu se va întâlni cu fiecare grup parlamentar care susţine Guvernul începând cu PDL, la ora 12.30 şi continuând cu UDMR, grupul minorităţilor şi grupul independenţilor, a explicat Anastase.

Roberta Anastase a precizat că, după aceste întâlniri ale şefului statului, probabil miercuri, va avea loc adoptarea scrisorii de intenţie convenite cu FMI, premierul urmând să-şi asume răspunderea în Parlament pe pachetul de măsuri.

Premierul Emil Boc a anunţat, în şedinţa de miercuri a Cabinetului, că Guvernul intenţionează să îşi asume răspunderea în faţa Parlamentului pentru măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare.

sursa: gandul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu