Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Au nevoie de lecţii de joacă | Miscarea celor ca noi!

marți, 11 mai 2010

Au nevoie de lecţii de joacă

marți, 11 mai 2010
Au nevoie de lecţii de joacă
Au nevoie de lecţii de joacă
Cei mai mulţi elevi de şcoală primară îşi petrec timpul liber în faţa calculatorului sau sunt foarte ocupaţi cu temele după orele de curs. Pedagogii spun că programele after-school ar trebui să se axeze mai mult pe activităţi reacreative pentru copii, dar şi pe tradiţionala joacă.

Puzderia de copii care se jucau în faţa blocului „Raţele şi vânătorii", „Ţară, ţară, vrem ostaşi", „Leapşa", „Hoţii şi vardiştii" sau „V-aţi ascunselea" riscă să devină o amintire tot mai îndepărtată. Găştile micuţilor gălăgioşi care se ceartă din cauza unei figuri care a ieşit sau nu la „Elasticul" sau dintr-un alt motiv copilăresc par să fie pe cale de dispariţie.

Foştii Gavroche, care îşi juleau genunchii în urmă cu 30 de ani, se tem să îşi lase la rândul lor odraslele în praful de pe stradă. Mult mai comună e azi povestea copilului plin de energie, dar care nu ştie să se joace. Indiferent că are 6, 7, 10 sau 13 ani, el stă în faţa calculatorului ore întregi sau învaţă şi după orele de curs, eventual limba engleză, aproape întotdeauna aşteptându-şi până târziu părinţii să se întoarcă de la serviciu.

„Acum nu mai este ca înainte. Copiii nu mai ştiu să se joace. Părinţii sunt prea ocupaţi. Merg la serviciu de dimineaţă până seară, iar timpul nu le permite să-şi petreacă mai mult timp cu copiii lor. Încearcă să stea cât de mult pot cu ei în weekend, dar la vârsta de şapte ani, ei trebuie să socializeze şi cu alţi copii de vârsta lor", spune Laura Zilagin, învăţătoare la Şcoala Generală nr. 12, din Bucureşti.

O mare parte dintre părinţi petrec alături de copii mai puţin de o oră. O arată un studiu comandat de Romtelecom, potrivit căruia o treime dintre părinţi nu se joacă decât foarte rar cu puştii lor.

Relaxare prin mişcare

La Şcoala Generală nr. 12, toţi elevii de clasa I învaţă să se joace în cadrul unui proiect al SOS Satele Copiilor. Un astfel de program a fost lansat recent şi la Cisnădie, în judeţul Sibiu. „Vrem să îmbunătăţim relaţia copil-părinte-şcoală, să motivăm copiii să meargă cu drag la şcoală, să îmbunătăţim nivelul de implicare al părinţilor în problemele copiilor", explică Lucreţia Moldoveanu, director executiv SOS Satele Copiilor România.

„Aş vrea să mă joc aşa în fiecare zi. Mi-ar plăcea mult la şcoală, dacă aş face asta în fiecare oră", spune Şerban Ungureanu, elev în clasa I la şcoala din Capitală. „Jocurile de felul acesta sunt foarte importante pentru vârsta lor. Se simt bine şi se relaxează făcând mişcare.

Asta ar trebui să se întâmple în fiecare zi la programele „After-school". În felul acesta copiii socializează şi îşi eliberează energia. Nu-i poţi încărca zilnic mintea numai cu lecţii. Dă randament numai în primele trei zile ale săptămânii, apoi devin foarte obosiţi", mai spune Laura Zilagin.

sursa: adevarul

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu