Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Profesorii din Buzău urlă în stradă, la nivel national sindicalistii dau doar din gura | Miscarea celor ca noi!

miercuri, 31 martie 2010

Profesorii din Buzău urlă în stradă, la nivel national sindicalistii dau doar din gura

miercuri, 31 martie 2010
Profesorii din Buzău urlă în stradă
Trei sferturi dintre şcolile din Buzău au activitatea paralizată de greva profesorilor care durează deja de aproape trei săptămâni. Justificate sau nu, acţiunile dascălilor i-au băgat pe elevi într-o vacanţă forţată.

În şcolile din judeţul Buzău este pustiu. Clasele sunt goale, în cancelarii e linişte, iar cataloagele zac nedeschise de săptămâni întregi. În tot acest timp în care profesorii ies în stradă nemulţumiţi, spun ei, de noua bază de calcul a salariilor, elevii încearcă să-şi umple golurile din programă în funcţie de priorităţile pe care le au în acest an de studiu.

Protestul a început la 11 martie, când profesorii de la Liceul Pedagogic din Buzău au decis să nu mai intre la ore, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile. Ulterior, li s-au alăturat dascăli din întreg judeţul, iar la 17 martie s-a declanşat greva în trei sferturi din şcoli. O parte dintre profesori şi-au câştigat în instanţă majorările salariale stabilite prin lege, însă nu şi-au primit banii.

La toate negocierile cu sindicaliştii, inspectorii şcolari au invocat faptul că elevii rămân cu situaţia neclară. „Din calculele noastre, peste 25.000 de elevi stau acasă de aproape trei săptămâni, adică o treime din efectivul de elevi al judeţului. Mereu le-am spus sindicaliştilor că este ilegal să îngrădească dreptul copilului la educaţie şi nu au nicio replică", spune Florina Stoian, inspectorul general ISJ Buzău.

De cealaltă parte, profesorii se disculpă şi spun că, deşi înţeleg că elevii au de suferit, nu pot renunţa totuşi la drepturile salariale ce li se cuvin în mod legal. Mai mult, unii dintre ei sunt dispuşi să recurgă chiar la forme de protest extreme pentru a sensibiliza autorităţile. „În situaţia în care nu vom rezolva nimic, după Paşti, voi intra în greva foamei alături de alţi colegi din ţară care am înţeles că se vor solidariza cu noi", a spus Cristian Roşu, profesor de gradul 1 la Şcoala numărul 11, din Buzău.

Orele se vor recupera

Cursurile rămân în continuare suspendate la Buzău, iar sindicatul din învăţământul preuniversitar susţine că se pot recupera orele pierdute până acum fără îngheţarea anului şcolar. „Am mai avut astfel de proteste şi s-au recuperat orele. Profesorii au destulă experienţă şi vor şti să recupereze materia rămasă în urmă", ne-a declarat Ion Dobre, liderul SIP Buzău.

Situaţia de la Buzău este unică în ţară pentru că la finele anului trecut profesorii şi-au câştigat în instanţă dreptul de a beneficia de majorările salariale de 33 la sută de pe vechea lege.

AZI, MARE MITING

Vârful protestelor profesorilor de la Buzău este aşteptat astăzi. Potrivit liderilor sindicali, la protestele din centrul oraşului sunt aşteptate peste 4.000 de cadre didactice, dintre care aproximativ 1.000 din restul ţării.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu