Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Marmureanu prevede cutremurul dupa ciclul femeii | Miscarea celor ca noi!

joi, 4 martie 2010

Marmureanu prevede cutremurul dupa ciclul femeii

joi, 4 martie 2010

"Ciclul unei femei este constant?", ne-a intrebat acesta. "Asa e si cutremurul." * In doua sute de ani, in Romania au fost opt mari cutremure * Cel din 1977 a fost cel mai grav * Seismele de peste 7 grade se produc la fiecare 25-35 de ani

4 martie - s-au implinit 33 de ani de la cutremurul din 1977, catastrofa in urma careia au murit aproape 1600 de persoane. Seismul de la sfarsitul anilor '70 nu este insa singurul mare cutremur care a avut loc in Romania. Intr-o perioada de aproximativ doua sute de ani, in tara noastra s-au inregistrat nu mai putin de opt mari cutremure. Interesant este insa ca, cu unele exceptii, acestea s-au produs la fiecare 20-30 de ani. Totusi, Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, sustine ca acest aspect nu este relevant. El ne-a oferit si o explicatie "stiintifica", dupa cum se va putea observa in continuare. "Ciclul unei femei este constant?", ne-a intrebat directorul.

Conform statisticilor, un mare seism a avut loc exact la inceputul secolului XIX. Pe 26 octombrie 1802, in jurul orei 12, Romania a fost zguduita de un cutremur de 7,9 grade pe scara Richter, produs la o adancime de 150 de km. Din datele existente, in Bucuresti, patru persoane au murit, iar pagubele materiale au fost semnificative. Astfel, spre exemplu, printre zecile de cladiri care s-au daramat, s-au numarat Biserica Sfantul Nicolai si Turnul Coltei. Peste alti 27 de ani, in Romania, avea sa se produca un nou cutremur, tot la o adancime de 150 de km. Seismul din 23 noiembrie 1829, de 7,3 grade, s-a resimtit atat in Bucuresti, unde au avut loc mai multe perturbatii atmosferice, cat si in alte orase precum Braila. Nu exista date despre victime, dar se stie ca 150 de case din Capitala s-au daramat. Tara noastra a fost zguduita de un cutremur si in 1938. Cu o magnitudine de 7,5 grade, siesmul a provocat pagube uriase, sute de cladiri si de biserici din Romania fiind distruse. In Bucuresti, se pare ca au murit peste 70 de persoane, desi exista anumite documente in care se sustine ca s-au inregistrat sute de victime. Zeci de case din Bucuresti si Galati s-au daramat si in 1894. Atunci cand, in Romania s-a inregistrat un cutremur cu o magnitudine de 7,1 grade.

Catastrofe mai mari dupa 1900

Din 1900 pana in 2000, au avut loc patru cutremure de peste 7 grade pe scara Richter. Primul s-a produs in 1908, la o adancime de 125 de kilometri. Cu o intensitate de 7,1 grade, acesta a provocat insemnate pagube materiale in Bucuresti si alte orase din sudul Romaniei. Mult mai grav avea sa fie seismul din 1940. Atunci, tara noastra a fost zguduita de un cutremur produs la o adancime de 133 de kilometri si care a avut o intensitate de 7,7 grade. Peste o mie de oameni au murit si alti patru mii au fost raniti, cele mai multe victime inregistrandu-se in special in orasele din Moldova. In ceea ce priveste Capitala, 300 de persoane au decedat, majoritatea in urma prabusirii blocului Carlton. Peste 37 de ani, s-a produs cel mai mare cutremur din Romania. Pe 4 martie 1977, la ora 21.22, a avut loc seismul cu o magnitudine de 7,4 grade, produs la o adancime de 94 de km si care a a durat aproape un minut. Urmarile au fost catastrofale (foto). Aproape 1600 de oameni au decedat, dintre care 1424 numai in Bucuresti, printre victime numarandu-se si marele actor Toma Caragiu. Peste 11.000 de oameni au fost raniti, la nivelul intregii tari, iar aproximativ 35.000 de locuinte s-au prabusit. In Bucuresti, 33 de cladiri mari au fost distruse in totalitate, iar orasul Zimnicea a fost practic ras de pe fata pamantului. Dupa noua ani, mai exact pe 31 august 1986, un alt cutremur a avut loc in Romania. Produs la o adancime de 131 km, acesta a avut o magnitudine de 7,1 grade. In tara nu s-au inregistrat victime s-au pagube materiale. Totusi, urmarile seismului s-au resimtit la Chisinau, acolo unde patru blocuri s-au prabusit.

Dupa '86, cinci cutremure

Dupa 1986, au mai avut loc si alte seisme, care insa nu au produs pagube materiale majore sau victime. Astfel, la 30 mai 1990 a fost inregistrat un cutremur cu o magnitudine de 6,9 grade, produs la o adancime de 80-90 de km. A doua zi, a avut loc un at seism, cu o intensitate de 6,4 grade. Peste 14 ani, in 2004, s-a inregistrat un cutremur produs la o adancime de 100 de km si a carui magnitudine a fost de 6 grade. Ultimele doua cutremure mai importante s-au produs in aprilie si mai 2009, acestea avand o magnitudine de 5,5 si respectiv 5,8 grade.

Cutremurele si ciclul femeii

Agentia de Investigatii Media l-a contactat pe directorul Institutului National pentru Fizica Pamantului, Gheorghe Marmureanu, pentru a-i cere acestuia un punct de vedere in ceea ce priveste perioada de 20-30 de ani la care marile cutremure se repeta. Am primit o explicatie extrem de "stiintifica". "Nu este un aspect relevant. Pai intrebati o femeie daca ciclul ei ii vine constant. Ii vine sau nu? Daca si cutremurele s-ar repeta la o anumita perioada de timp, seismologia ar mai fi stiinta?", ne-a spus Gheorghe Marmureanu. (M.N.)

sursa: Agentia de investigatii media

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu