Mizeria - trupească şi sufletească - a poporului român de astăzi este deprimantă. Umilinţele naţiunii sunt nesfârşite. Cine va pune capăt acestei căderi? Alte reflectii - Despre rugaciune | Miscarea celor ca noi!

joi, 11 martie 2010

Alte reflectii - Despre rugaciune

joi, 11 martie 2010
Roaga-te si gandeste ce vrei
Roaga-te si fa ce vrei
Roaga-te si nu incerca sa birui patimile doar prin propriile puteri
Roaga-te si nu te teme de nimic
Roaga-te oricum, insa mereu

Mintea noastra trebuie sa se dezbrace de omul cel vechi si sa se imbrace in "omul harului" pentru a putea sa ne dam intalnire cu Dumnezeu; doar imbracati astfel atingem acea strare propice rugaciunii. Cu alte cuvinte, firea rationala, omorata de pacat, este inaltata de Hristos, iar mintea noastra atinge o stare pe care Scriptura o denumeste "loc al lui Dumnezeu". Sa nu uitam, deci, ca Dumnezeu sta acolo unde se cunoaste, iar mintea curata este scaunul lui Dumnezeu.

Evagrie Monachul numeste rugaciunea ca si vorbire a mintii cu Dumnezeu. Daca vrem sa vedem pe Cel mai presus de orice simtire si intelegere si sa vorbim cu El, trebuie sa avem mintea curata, libera de orice cuget patimas. Este o lupta mare ca, in vremea rugaciunii, sa-ti tii mintea surda si muta! Uita grijile, uita gandurile, intrucat ele te tulbura si te nelinistesc si te abat de la rugaciune. Vrei sa te intalnesti cu Dumnezeu! Usureaza-ti mintea caci amintirea innegreste cugetul celui ce se roaga si intuneca rugaciunea. Indeamna-ti mintea spre simtirea iubirii lui Dumnezeu. Pazeste-ti cu putere memoria caci de obicei mintea este foarte rapita de memorie in timpul rugaciunii. Inchipuiri ale lucrurilor de odinioara, griji noi, chipul celor ce te-au suparat nu inceteaza ca sa te rascoleasca, sa te impiedice din drumul tau si din calatoria ta catre Dumnezeu.

Uneori rugandu-te Il intalnesti pe Dumnezeu; alteori, cu tot efortul depus, nu reusesti sa ajungi la intalnire. Nu te intrista. Ai incredere ca un inger se va apropia de tine si va indeparta tot ce te tulbura, mintea ramanandu-ti curata si vei putea reveni la rugaciunea ta. Alteori, desi mintea se lupta, nu poate sa se linisteasca din cauza diverselor patimi. Tine insa minte ca "celui ce va bate i se va deschide"; tot astfel si mintea ta cerand si mai mult i se va da!

Nu te ruga sa se faca voile tale caci de multe ori ceea ce ceri tu nu este intotdeauna cu voia lui Dumnezeu. "Faca-se voia Ta!" Sa se faca voia lui Dumnezeu in noi, asta putem cere. Dar de multe ori cerem si ceea ce ne taie capul pe noi... Iar si de mai multe ori vedem ca, atunci cand ni se da ceea ce am cerut, nu este chiar ceea ce ne trebuia. Sa nu uitam niciodata ca Dumnezeu este binele, iat Cel ce este bun este si datatorul darurilor bune! Nu te indurera daca nu primesti pe data ceea ce ceri; te-ai intrebat daca nu cumva vrea sa-ti faca si mai mult bine lasandu-te sa starui in rugaciune? Fiindca ce e mai presus ca a vorbi cu Dumnezeu?

Rugaciunea este urcusul mintii spre Dumnezeu. Daca vrei sa te rogi uita de toate, ca sa primesti totul. Cu adevarat trebuie sa te infatisezi inaintea lui Dumnezeu in rugaciunea ta, ci nu sa vanezi lauda omeneasca, folosindu-te de rugaciune ca o acoperire. Roaga-te nu din obisnuinta, ci cu simtirea. "Simtirea rugaciunii este adunarea cugetului, impreuna cu evlavia, cu strapungerea inimii, cu durerea sufletului, cu marturisirea greselilor, cu suspine nevazute"(Evagrie Monachul)

traian fireteanu

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu